Nieuws

Gepubliceerd op donderdag 10 januari 2013

.SE neemt het management over van .nu

.SE (The Internet Infrastructure Foundation) wordt de registry uitbater voor .nu, de domeinnaam extensie van het Polynesische eiland Niue, in een contract voor 15 jaar.

 

Niue is één van de grootste koraalatollen ter wereld, gelegen op het zuidelijk halfrond in de Grote Oceaan, in Polynesië, ongeveer 700 km ten oosten van Tonga en ten zuiden van Amerikaans-Samoa. Het eiland heeft een oppervlakte van 260 km² en het hoogste punt is 65 meter. Het eiland heeft een inwoneraantal van 1398 (2009), maar dat neemt af.

 

Zweden

Tot nu toe werd de domeinnaam extensie .nu beheerd door WorldNames, sinds 1998. Dat beheer wordt nu overgedragen aan .SE, de Zweedse registry. Die keuze is logisch, want bijna 70% van de .nu domeinnamen wordt door Zweedse bedrijven en personen aangehouden. Dat komt vooral door de betekening van het woord "nu", wat hetzelfde betekent in het Nederlands en Deens.

Tot enkele jaren geleden was het makkelijker en aantrekkelijker voor Zweedse bedrijven om een .nu domeinnaam te registreren, dan hun eigen nationale extensie .se.

Naast een groot aantal Zweedse domeinnaamhouders, zijn andere grote groepen Nederlanders (19%), Denen (5%) en Noren (2%). De grootste groei komt uit Nederland, waar het aantal .nu domeinnamen steeg met 17%.

 

Veiliger en stabieler

Voor bestaande .nu-domeinnaamhouders zal er initieel niet veel veranderen. De domeinnamen blijven beheer via de huidige agenten. Voor Nomeo-klanten blijft alles dus bij hetzelfde.

.SE maakt zich echter sterk dat ze een grotere redundantie van de infrastructuur zullen voorzien, wat de stabiliteit van .nu domeinamen ten goede moet komen. Ook zou het makkelijker worden om een .nu domeinnaam te registreren en verhuizen. Geleidelijk zullen er extra diensten bijkomen zoals IPv6 ondersteuning en DNSSEC.

 

Zomer 2013

.SE zal het beheer overnemen in de zomer van 2013. Dat zal gaan over het technich en het administratief beheer van de registry. De eindverantwoordelijkheid voor het .nu domeinnaam blijft liggen bij de IUSN Foundation, dat de rechten van ICANN kreeg toegewezen.

Die non-profit organisatie zorgt ervoor dat het eiland Niue voorzien is van goede, gratis internettoegang voor alle bewoners. De inkomsten van de organisatie komen uit de verkoop van .nu domeinnamen.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief