Nieuws

22 mei 2012

Registratiesysteem new gTLD's terug online

ICANN logo

Na 40 dagen is het veel geplaagde registratiesysteem voor nieuwe internet extensies terug beschikbaar, meldt ICANN. De deadline is verschoven naar 30 mei.

Bijna anderhalve maand nadat het TAS-systeem door ICANN uit de lucht werd gehaald is het dan toch mogelijk om vanaf vandaag terug dossiers in te dienen voor de aanvraag van nieuwe domeinnaam extensies. Dat systeem werd enkele dagen voor de deadline van 12 april in allerijl afgesloten nadat een datalek wereldkundig werd gemaakt.

 

Gebruikersinfomatie gelekt

Hierbij konden gebruikersnamen en namen van documenten van andere gebruikers zichtbaar zijn, wanneer er een document werd verwijderd. Dat lek was bij ICANN al weken gekend. ICANN probeerde het lek eerst, in alle stilte, op te lossen. De organisatie reageerde pas met het offline halen toen het lek ook in de pers aan bod kwam. Intussen heeft ICANN het lek gedicht en alle gebruikers, waarvan informatie zichtbaar was, gecontacteerd.

 

Nieuwe deadline

De toepassing is nu terug gedurende 5 (Amerikaanse) werkdagen beschikbaar zijn om de dossiers in te dienen. De organisatie vraagt nadrukkelijk om niet te wachten tot het laatste moment om een dossier in te dienen. De deadline hiervoor is nu gezet op 30 mei 23.59 uur GMT. De hele affaire betekent een vertraging van 2 maanden. Doelstelling is om tegen eind juni, voor de ICANN-meeting in Praag, een lijst van de aangevraagde top level domains wereldkundig te maken, waarna er protest kan aangetekend worden. In het najaar zullen dan de eerste dossiers goedgekeurd worden. 6 tot 12 maanden later zullen de registries klaar zijn om de eerste domeinnaam te registreren.

 

Geldkopperij van ICANN

Ook nu weer zorgt ICANN met het online zetten voor frustratie. Dat gebeurde vroeger dan eerder aangekondigd. De organisatie maakte al een slechte beurt met de aanpak van de softwarebug. Daarvoor lag ze ook al onder vuur vanuit de Amerikaanse overheid, die het beheer van de internet-roots niet opnieuw toekende. Ook de internationale gemeenschap, met de VN, het IMF en 26 wereldwijde organisaties op kop, zijn zeer kritisch over de plannen van ICANN voor de nieuwe domeinnaam extensies. Die zouden vooral ingegeven zijn door snel geldgewin van ICANN.

 

Nieuwe deadline

Dat er veel geld mee gemoeid is blijkt uit het aantal dossiers : 2091 aanvragen waren al geheel of gedeeltelijk ingediend. Dit brengt voor ICANN bijna 350 miljoen dollar op en ook aanzienlijk hogere jaarlijkse inkomsten. Bovendien moeten ook alle registrars voor nieuwe domeinnaamextensies, ICANN geaccrediteerd zijn. Dat zijn nog meer inkomsten voor ICANN. Actueel zijn er ongeveer 250 top level domains. Met deze uitbereiding zou er een vertienvoudiging zijn van het aantal internet extensies.

 

 

Gerelateerde berichten


Tags : new gTLD, ICANN

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2020 © Nomeo bvba
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief