Nieuws

Registratiegegevens van .be-domeinnamen voortaan meteen gecontroleerd

16-11-2020 - Wanneer iemand een nieuwe .be-domeinnaam registreert, worden de gegevens van de domeinnaamhouder voortaan onmiddellijk gecontroleerd door DNS Belgium.

De nieuwe controle van registratiegegevens is een nieuwe stap in het voorkomen van misbruik van .be-domeinnamen.

DNS Belgium controleerde die gegevens al na de registratie. Wanneer het systeem van de registry vaststelt dat een .be-domeinnaam geregistreerd werd met foute of verdachte gegevens, worden domeinnaamhouders gevraagd die gegevens aan te passen. Dat moet binnen 14 dagen. Worden die contactgegevens niet bijgewerkt, dan wordt de domeinnaam op non-actief gezet.

Het gaat momenteel over een klein aantal domeinnamen waarvoor die verificatie van contactgegevens nodig is.

Onmiddellijke controle

Natuurlijk kunnen cybercriminelen wel wat schade aanrichten op 14 dagen. Ze leggen een domeinnaam vast met valse gegevens en gebruiken die vervolgens om phishingmails te versturen. Daarmee proberen ze geld of persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden of bankdetails, te ontfutselen van onschuldige ontvangers.

Om te vermijden dat internetdieven die tijd krijgen, worden de registratiegegevens nu onmiddellijk gecontroleerd. Op basis van verschillende parameters wordt nagegaan of de registratie van een domeinnaam verdacht is.

Blijkt het inderdaad te gaan over verdachte contactgegevens, dan krijgt een domeinnaamhouder nog steeds 14 dagen om die te wijzigen. Zo lang dat niet gebeurt, blijft de domeinnaam echter inactief. De domeinnaam verwijst dan door naar deze landingspagina.

Wat verandert er voor jou?

Verandert er nu veel wanneer jij een nieuwe .be-domeinnaam wil registreren? Eigenlijk niet. Het is belangrijk om de correcte gegevens én een geldig e-mailadres in te vullen bij de registratie. Alle communicatie in verband met je domeinnaam wordt namelijk naar dat adres verstuurd.

Krijg je toch een e-mail met het verzoek je registratiegegevens na te kijken, onderneem je best zo snel mogelijk actie. Pas na de aanpassing wordt je domeinnaam op actief gezet en kan je ermee aan de slag.

Heb je vragen over de registratie van een nieuwe .be-domeinnaam? Contacteer een van onze vakmannen via ons gratis 0800-nummer, live chat of stuur een berichtje naar support@nomeo.be!

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X