Blog

Gepubliceerd op donderdag 21 februari 2013

Regelitis treft ook .be-domeinnamen

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) wil strengere regels opleggen bij het registreren van .be domeinnamen. De domeinnaam-sector is verontwaardigd.

 

Volgens IT-vakblad Datanews wordt in het parlement een wetsvoorstel gestemd waardoor enkel bedrijven en personen met een Europees adres een .be domeinnaam kunnen registreren. De maatregel van Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) moet de fraude op het internet een halt toeroepen.

Het kabinet van de Minister meent immers dat Belgische consumenten vaak misleid worden door niet-Europese organisaties en malafide figuren. Vooral misbruik van China zou moeten aangepakt worden.

Bovendien bevat het wetsvoorstel ook regel die stelt dat e-commerce winkels een extra verklaring moeten afleggen. Hierdoor zou de administratieve last voor zowel dns.be, de registrar en de domeinnaamhouder een stuk hoger liggen.

 

Absurd

De domeinnaamsector reageert alvast negatief over het wetvoorstel. Terwijl in zowat alle landen ter wereld de regels voor het registreren van domeinnamen versoepeld worden om de online handel te stimuleren gaan we in België net de omgekeerde richting uit.

Het is bovendien maar de vraag of er niet met een kanon op een mug wordt geschoten. Momenteel wordt slechts 3% van de .be domeinnamen aangehouden door niet-EU onderdanen en slechts 0,1% door Chinezen.

De maatregel is bovendien eenvoudig te omzeilen door gebruik te maken van zgn. "local presence" diensten - bedrijven die toestaan om hun adres te gebruiken voor een vergoeding - of door het opgeven van valse gegevens in bijvoorbeeld Madrid of Praag.

 

Omgekeerd effect

Het opgeven van een vals adres zal ervoor zorgen dat het nog moeilijker wordt om de echte eigenaar van een domeinnaam of website op te sporen, waardoor je net het omgekeerde effect krijgt. Bedrijven die doelbewust willen misleiden zullen moeilijker opgespoord kunnen worden.

Het wetsvoorstel zal er ook voor zorgen dat bonafide bedrijven van buiten de EU die handel willen drijven in België of Belgen die zich buiten de EU gevestigd hebben geen .be domeinnaam kunnen registreren.

Bovendien wordt het moeilijker om een e-commerce shop op te zetten. België heeft al een achterstand in e-commerce. We realiseren ongeveer 3% van het BNP via online handel, terwijl dit in Nederland dubbel zoveel is. In het Verenigd Koninkrijk benadert dat zelf 10%. Ondanks het lage percentage vertegenwoordigt dit 30.000 banen in België.

 

Prijsverhoging

Door het invoeren van de extra administratieve verplichtingen zal het zo goed als zeker duurder worden om een .be domeinnaam te registreren. Aanbieders van .be domeinnamen zullen zich immers moeten organiseren op de bijkomende regels.

Zo zal de geldigheid van adressen moeten gecontroleerd worden. De extra verklaring voor e-commerce winkels moet ook verwerkt worden, waardoor een volledige automatische registratie van .be domeinnamen niet meer mogelijk is.

 

DNS

Enkele maanden geleden kwam Vande Lanotte ook al in het nieuws omdat hij DNS Belgium, de organisatie die instaat voor het beheer van de .be-zone, wou nationaliseren.

De organisatie heeft wereldwijd een zeer goede reputatie door de doordachte manier waarop zijn systemen zijn opgezet en de procedures. Het heeft als voorbeeld gediend voor registries wereldwijd. Bovendien heeft DNS een actief beleid om de veiligheid van de .be-zone te verhogen, oa. door controles van de correctheid van adresgegevens van domeinnaamhouders.

Hierdoor is de .be-zone vandaag al één van de meest veilige gebieden op het internet waar consumenten veilig producten en diensten kunnen aankopen.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief