Nieuws - 23 november 2012

Petitie tegen dreigende nationalisering DNS.be

.sx domeinnaam beschikbaar

Ledenforum DNS.be protesteert tegen het voorstel van Vande Lanotte om DNS.be te nationaliseren


Het ledenforum van DNS.be is een petitie gestart tegen de nationalisering van de Belgische domeinbeheerder. De 15 agenten uit het ledenforum vragen aan de 450 registrars, die de .be domeinnamen verkopen, om een uitgebreide 'position paper' te ondertekenen.

DNS.be is nu in handen van sectororganisatie Agoria, gebruikersgroep Beltug, de vereniging van internet dienstenleveranciers (ISPA) en de gewezen oprichter, KULeuven-professor Pierre Verbaeten. Sinds zijn  oprichting heeft DNS.be al meer dan 1,3 miljoen .be domeinnamen geregistreerd.

 

Nieuw debat

Minister van Economie Johan Vande Lanotte wil DNS.be onder de bevoegdheid brengen van de FOD Economie omdat het volgens de SPA-politicus de taak van de overheid is om de .be domeinnamen te beheren.

Bovendien zouden de bijdragen gebruikt kunnen worden voor overheidsuitgaven en preventiecampagnes inzake e-commerce en veilige internetdiensten. Het voorstel werd eerder dit jaar van tafel geveegd, maar Vande Lanotte geeft niet op en plaatste het onderwerp opnieuw op de agenda.

 

DNS.be neemt afstand

Daarop heeft het ledenforum van DNS.be, dat de spreekbuis vormt voor de 450 registrars in België, een petitie gestart. Met de stem van de registrars hoopt het meer tegenwerk te kunnen bieden tegen Minister van Economie Vande Lanotte.

DNS.be zelf ondersteunt de actie van de forumleden, maar neemt afstand van het initiatief. “Wij onderteunen deze actie, maar we zien het wat gematigder. DNS.be werkt op verschillende vlakken goed samen met de overheid, zoals op het vlak van veiligheid, en dat willen we graag zou houden.”

 

Goede resultaten

De reactie en steun van de registrars valt nog af te wachten. Bert Van Pottelberghe, zaakvoerder van registrarbedrijf Nomeo, ziet weinig voordeel in het voorstel van de overheid. “DNS levert goed werk als organisatie en is een voorbeeld voor heel wat registratieorganisaties wereldwijd. EURid, het European Registry for Internet Domains  is zelfs opgezet naar het model van DNS”, verklaart hij.

Van Pottelberghe stelt zich ook vragen bij de motieven voor een nationalisering. Zo kan de overheid strengere regels opleggen om Belgische .be domeinen te beschermen van buitenlandse kopers en 'domainers', dat zijn speculators die grote hoeveelheden domeinnamen registreren en later doorverkopen.

“Maar Buitenlandse bedrijven bieden hun diensten aan op de Belgische markt en omgekeerd. Meer restricties opleggen heeft meestal geen goed effect op de economie. Bovendien zijn domainers een probleem voor alle domeinnaammarkten en brengen ze wel geld naar België.”

 

'I support this initiative'

Over één zaak is iedereen het eens. DNS.be  heeft de afgelopen 12 jaar uitstekend werk geleverd en een solide structuur opgebouwd. Bovendien bestaat een deel van het DNS-bestuur uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven die de belangen van de Belgische economie verdedigen.

Veel stof tot nadenken dus. Een wetsvoorstel is nog niet in de maak, maar het debat over de nationalisering wordt de komende maanden verder gezet.

Registrars die het initiatief willen steunen kunnen een mailtje sturen naar registrarforum@dns.be, met de boodschap ‘I support this initiative’.
 

 


Tags : nationalisering, domeinnamen, DNS.be, Vande Lanotte

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief