Nieuws

Gepubliceerd op vrijdag 19 april 2013

Overheden vertragen nieuwe domeinnaam extensies

ICANN krijgt voor zijn new gTLD programma tegenwind vanuit onverwachte hoek. Overheden leggen onverwacht extra regels op.

 

Even leek het er op dat het internet al binnen enkele maanden honderden nieuwe domeinnaam extensies als .app, .vlaanderen of .hotel zou krijgen. Maar daar steekt een committee, het Governemantal Advisory Commitee of kortweg GAC, waarin meer dan honderd overheden in zijn vertegenwoordigd nu een stokje voor.

Als beheerder van het internet heeft ICANN een complexe structuur waarbij zowel overheden, privé-bedrijven als belangenorganisaties in zijn vertegenwoordigd.

De rol van het GAC in het project rond de nieuwe domeinnaam extensies zou er één zijn waarin overheden bezwaar konden aantekenen tegen individuele aanvragen, die tegen de belangen van de overheden en hun gevoerde beleid zouden indruisen. Het GAC heeft echter geen oordeel over individuele dossiers uitgesproken, maar bijkomende regels opgelegd voor bijna alle aangevraagde extensies.

 

Nieuwe Regels

Het advies van de GAC bestaat er in dat alle aanvragen in 12 verschillende categoriën worden ingedeeld : kinderen, milieu en omgeving, gezondheid, financieel, gokken, goede doelen, opleiding, intellectueel eigendom, professionele diensten, bedrijven, geografische termen en overheden.

Elk van deze categoriën zouden volgens de GAC specifieke regels opgelegd krijgen rond de whois, veiligheid, onrechtmatige registraties en afhandeling van misbruik.

In het advies lukt het dat er naar schatting 517 domeinnaam extensies geviseerd worden in het advies.

 

Negatief advies

Het GAC adviseert, zei het niet unaniem, ook om alle aanvragen die te maken hebben met religie te schrappen. Dit gaat over oa. .islam en .halal. Alle GAC leden waren wel voor de schrapping van de biedingen van .africa en .gcc.

Er zijn ook nog 14 andere aanvragen op de wip zitten : .shenzhen (IDN in Chinees), .persiangulf, .guangzhou (IDN in Chinees), .amazon (en corresponderende IDNs in Japanes en Chinees), .patagonia, .date, .spa, .yun, .thai, .zulu, .wine en .vin. Het GAC heeft hier een bijkomende meeting voor nodig om te oordelen. Die zou plaats vinden in juli.

 

Vertraging

Hoewel het GAC slechts een adviserende rol heeft is het heel waarschijnlijk dat ICANN het advies zal moeten volgen. Het is nog maar enkele maanden geleden dat er vanuit de overheden stemmen opgingen om de rol van ICANN toe te bedelen aan de Internationale Telecommunicatie Unie, een coup van het internet als het ware. Als ICANN nu het advies naast zich neerlegt, dan zou de rol van ICANN al snel uitgespeeld zijn.

Aan de andere kant moet ICANN ook rekening houden met de commerciële belangen van de bedrijven die veel geld neergelegden om een nieuwe domeinnaam extensie aan te vragen. Doet ICANN dat niet, dan kan het verzanden in een hele reeks van rechtszaken.

Het lijkt er op dat de komende weken er een evenwichtsoefening zal komen waarbij de belangen van alle partijen gerespecteerd worden. Het staat zo goed als vast dat dit een vertraging zal betekenen in het hele proces. Waarnemers schatten die vertraging voorzichting in op minimaal 2 maanden.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief