Nieuws

20 juni 2011

Nieuwe domeinnaam extensies vanaf 2013

Vandaag keurde ICANN de uitbereiding van het domeinnaam systeem goed. Hierbij wordt het mogelijk dat bedrijven, steden en overheden een eigen domeinnaam extensie aanvragen.

ICANN, de wereldwijde beheerder van het domeinnaam systeem, vergaderde vandaag in Singapore. Het belangrijkste agendapunt was ongetwijfeld de uitbereiding van het aantal generieke domeinnaam extensies. Het complete voorstel werd, na meer dan 3 jaar, eindelijk goedgekeurd. Hiermee ligt de weg open naar een liberalisering van de generieke domeinnaam extensies. Naast de bestaande .com, .net, .org en nog een 20-tal andere generieke extensies kunnen bedrijven nu een eigen extensie aanvragen. Hierdoor wordt het mogelijk dat er domeinnamen met .bmw, .telenet of .apple extensie worden geregistreerd.

 

Nog heel wat werk

Hoewel het voorstel nu eindelijk goedgekeurd is, zijn er nog heel wat onduidelijkheden over de procedure. De belangrijkste is de discussie over de scheiding van de registry - registrar functie. Ook moet er duidelijkheid komen over de continuïteit : wat als één van de bedrijven in de problemen komt die een eigen extensie beheert ?

 

Kalender

De aanvragers voor een nieuwe domeinnaam extensie moeten hun dossier tussen 12 januari 2012 en niet later dan 12 april 2012 indienen. Tegen november 2012 zal ICANN een evaluatie per extensie publiceren, waarna de nieuwe registries van start kunnen gaan. Het zal dan minstens nog enkele maanden duren voor die effectief nieuwe domeinnaam registraties kunnen aanvaarden en verwerken.

 

.gent en .vla ?

Vermoed wordt dat er wereldwijd tussen 300 en 2000 organisaties, regio's en steden interesse zullen hebben in een eigen domeinnaam extensie. Die moeten 185 000 USD ophoesten voor de aanvraagprocedure. De jaarlijkse terugkerende kosten zijn 50 000 USD. Daarbovenop komen nog de vereisten voor stabiele nameserver infrastructuur. Vanuit de Vlaamse overheid was er interesse voor een .vla domeinnaam en ook de stad Gent liet weten interesse te hebben in een eigen .gent- domeinnaam extensie.

 


 

Terminologie


tld : Top level domain of extensie. Een voorbeeld van een tld is .be of .com. Er bestaan 2 types van tld's : een cctld gebonden aan een landcode (bijv. nl, .be, .fr) en een generieke tld (gtld) zoals .com, .info, .biz,...

ICANN : Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Dit is de organisatie die op het internet instaat voor de regulering van domeinnamen, ip-adressen en gebruikte protocollen.


Tags : domeinnaam extensies, icann

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief