Nieuws

Gepubliceerd op maandag 31 december 2012

Nieuwe domeinnaamextensies : overzicht van 2012

ICANN heeft zijn laatste wekelijkse rapport voor dit jaar gepubliceerd. Centraal staat daarin uiteraard de vooruitgang voor de nieuwe domeinnaamextensies. Een overzicht van de bereikte doelen in 2012.

 

2012 was een turbulent jaar voor ICANN, de wereldwijde organisatie die instaat voor de regelgeving op het internet. Het kreeg kritiek op het contract met Verisign waarin grote prijsverhoging voorzien waren, het proces van de nieuwe domeinnaamextensies bleek vierkant te lopen en er waren veel vragen bij de hoge prijzen voor het indienen van dossies voor nieuwe extensies. Ondanks de vele kritiek kon ICANN alles in goede banen leiden.

 

Nieuwe domeinnaamextensies

12 januari 2012 was het startschot van de nieuwe domeinnaamextensies, waarbij overheden, organisaties en bedrijven zelf een eigen domeinnaamextensie konden aanvragen, mits een budget van 130.000 euro voor het indienen van het dossier. Van bij het begin lag ICANN onder vuur omdat er onvoldoende bescherming zou zijn voor merknaamhouders die hun merknamen zouden moeten registreren voor alle domeinnaamextensies.

Door problemen met het informaticasysteem van ICANN werd het proces stilgelegd voor enkele weken, waardoor er een vertraging van ruim 2 maanden was.

 

Reveal Day

Op 13 juni was het eindelijk zover : ICANN maakte de lijst van aanvragers bekend. Er bleken 1930 aanvragen ingediend te zijn, voor 1409 domeinnaam extensies. Voor Belgische aanvragen was er weinig verrassend nieuws. Er waren aanvragen voor .vlaanderen, .brussels en .gent. Daarnaast heeft OpenRegistry, een Belgisch bedrijf bestaande uit DNS.be oud-gedienden, voor zijn internationale klanten een 20-tal extensies aangevraagd.

Bedrijven als Apple, Xerox, AOL, Dell hebben van de opportuniteit gebruik gemaakt om hun eigen merknaam als TLD te vereeuwigen. Amazon (67), Google (101) en Microsoft (11) hebben meerdere TLD’s aangevraagd. Voor meerdere extensies (zoals .cloud, .app, .book, .search, .shop, ...).bekampen de technologie- bedrijven elkaar.

 

Commentaar

Sinds 13 juni kan er commentaar worden geleverd op de aanvragen, gedurende 105 dagen. Daar wordt ook gebruikt van gemaakt. Sindsdien kwamen er 11,682 schriftelijke commentaren binnen bij ICANN. Veel opmerkingen gingen over het beschermen van merknamen.

Er waren ook meer filosofische commentaren : vanuit streng-religieuze landen was er verzet tegen .wine, .bar, .pub, .gay, .casino, .adult, .sex en .porn. Sinds 26 september is de publieke commentaarronde gesloten, maar vanuit de internationale gemeenschap worden nog steeds opmerkingen ingediend.

 

Prioritisatie

ICANN was niet voorbereid op de massale belangstelling voor nieuwe domeinextensies. Het verwerken van de 1930 dossiers kan tot 2 jaar in beslag nemen. Dus moest er inderhaast een systeem bedacht worden welke dossiers eerst behandeld worden. Het systeem van digitaal boogschieten faalde, dus werd er een ouderwetse loting gedaan. Iedere aanvrager kon een lot kopen van 100$. De opbrengst ging naar 3 goede doelen.

De loting pakt ongustig uit voor de Belgische aanvraagdossiers : positie 1021 voor .gent, 1416 voor .vlaanderen en 1518 voor .brussels. Omdat ICANN zo'n 1000 dossiers per jaar kan behandelen lijkt het erop dat we pas domeinnamen met die nieuwe extensies kunnen gaan registreren vanaf de zomer van 2014.

 

Vervolg

ICANN start nu met de verwerking van alle dossiers, volgens de volgorde van de loting. Er wordt hierbij rekening gehouden met verschillende criteria zoals financiële stabiliteit van de aanvrager, legitimiteit, mechanisme voor bescherming van merknamen,...

Hiervoor denkt ICANN tot 6 maanden nodig te hebben per dossier. Daarna volgt er een technisch traject. Om de stabiliteit van het internet te garanderen zal ICANN daarna tegen een tempo van 100 domeinnaamextensies per week de toevoeging doen in de rootnameservers. Ten vroegste eind 2013, maar waarschijnlijker begin 2014 zullen dan de eerste, nieuwe domeinextensies registreerbaar worden.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief