Nieuws

Gepubliceerd op vrijdag 15 november 2013

Lanceerplannen voor .vlaanderen en .brussels liggen klaar

De lancering van de nieuwe domeinnaam extensies .vlaanderen en .brussels zal in 4 fases verlopen om cybersquaters weinig kansen te geven.

 

Bij de introductie van nieuwe Top Level Domains, ook wel domeinnaamextensies genoemd, ligt het veld wijd open om nieuwe domeinnamen te registreren.

Dat biedt opportuniteiten voor bedrijven, maar trekt ook cybersquaters aan. Die registeren domeinnamen om te speculeren op een meerwaarde. Daar wil DNS Belgium, de uitbater voor .vlaanderen en .brussels, een stokje voor steken.

 

4 fases

Om iedereen een faire kans te geven om zijn rechtmatige domeinnamen te kunnen registreren zal de lancering in 2 sunrise fases, een landrush periode en daarna de vrije registratie periode.

In de eerste sunrise fase krijgen merknaamhouders, bedrijven en overheden de kans om hun namen veilig te stellen. De domeinnaam moet dan overeenstemmen met hun merknaam, handelbenaming, vennootschapsnaam of maatschappelijke benaming. Als één naam meerdere keren wordt aangevraagd komt er een veiling.

In de tweede fase kan iedere privé-persoon zijn familienaam of een combinatie van voornaam en familienaam aanvragen als domeinnnaam. Als er meerdere aanvragen zijn voor dezelfdenaam, zal de eerste aanvrager winnen.

 

Landrush

De derde fase is een landrush periode. Hierbij kan iedereen, zonder beperkingen, .vlaanderen of .brussels domeinnamen aanvragen. Aan het einde van de landrush periode worden de domeinnamen dan toegekend. Als er meerdere aanvragen zijn voor dezelfde naam, dan zal bij een veilig de hoogste bieder winnen.

De laatste fase is de vrije registratie. Iedereen kan dan domeinnamen aanvragen. De eerste die registreert, bemachtigd de domeinnaam.

 

Na de zomer

Het kan nog tot na de zomer van 2014 duren voor zowel .vlaanderen als .brussels zullen gelanceerd worden. Er wordt vooral gemikt op lokale bedrijven en organisaties, maar iedereen wereldwijd zal zonder beperkingen een domeinnaam kunnen registreren met de nieuwe domeinnaam extensies.

Uit de eerste reacties blijkt dat de interesse voor beide zones eerder matig zijn, maar het blijft afwachten tot de uiteindelijke opening. Merknaamhouders en bedrijven nemen best geen risico's.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief