Nieuws

Gepubliceerd op woensdag 26 juni 2013

Komt er een einde aan de whois-hel ?

Al 10 jaar broedt ICANN op een plan om een einde te maken aan de ondoorzichtige structuur voor het bewaren van persoonlijke gegevens in de whois-databank.

 

De whois-databank geeft informatie over domeinnamen en de contactpersonen gekoppeld aan domeinnamen.

Voor generieke domeinnaamextensies zoals .com, .net en .org is er een thin registry model. Dit wil zeggen dat iedere registrar zelf heel veel autonomie hebben in het organiseren van de registraties.

Dat geldt ook voor de whois-databank. Iedere registrar heeft zijn eigen formaat waarin de gegevens bewaard worden en hoe ze aan de buitenwereld getoond worden.

 

Privacyregels

Die aanpak zorgt ervoor dat de werking tussen de verschillende registrars vaak mank loopt. Zeker als er een domeinnaam moet verhuisd worden tussen verschillende registrars, dan levert dat nogal wat problemen op.

De aanpak is ook in strijd met de privacy wetgeving van de Europese Unie. Die bepaalt dat de gegevens van particulieren verborgen moeten worden.

Een derde probleem is dat de gegevens in de whois-databank soms vervalst maar vaak ook neer accuraat zijn.

 

Oplossing ?

Al 10 jaar probeert ICANN een probleem te vinden voor het whois-probleem. De inzet is hoog, want er zijn 130 miljoen domeinnamen mee gemoeid en ruim duizend registrars.

Omdat het er niet op leek dat het bestaande systeem kon worden aangepast, heeft ICANN het over een andere boeg gegooid door zelf een voorstel voor een compleet nieuw systeem te doen. Daarbij zou de whois-databank centraal worden beheerd, naar het voorbeeld van de landenextensies.

Bovendien zouden er uitgebreide mogelijkheden voor domeinnaamhouders om hun gegevens privée te maken.

 

Commentaar

Het voorstel is nu voorgelegd aan de internationale community, waarbij ICANN de commentaren van alle stakeholders verzamelt.

De eerste commentaren zijn alvast voorzichtig positief, als is er ook kritiek op de manier hoe er door ICANN nu wel heel veel persoonlijke gegevens voor het grijpen zijn. Dit zou ook nadelig kunnen zijn voor innovatie en de mogelijkheid om gegevens aan te passen aan de lokale gebruiken en regelgeving.

De komende maanden zullen uitmaken of er op korte termijn iets zal kunnen veranderen.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2020 © Nomeo bvba
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief