Nieuws

Locatiegebaseerde planningstool Qloq wil de internationale markt veroveren

15-03-2023 - Niemand inspireert beter dan onze klanten. Deze keer geven we het woord aan Luc Van Quickelberge, co-founder van de planningstool Qloq.

homepagina qloq.io planningtool

Luc, kan je ons meer vertellen over Qloq? Wat doet de tool precies?

Qloq is een locatiegebaseerde planningstool voor wat wij individuele professionals noemen. Dat zijn bijvoorbeeld loodgieters of zelfstandige vertegenwoordigers. Mensen die veel onderweg zijn.

Bij elke nieuwe afspraak voert onze tool een wat-als-analyse uit op basis van duurtijd, reistijd en al geplande afspraken. Wat gebeurt er wanneer we een bepaalde afspraak inplannen? Wat als we die verplaatsen? De magie van Qloq zorgt voor een optimale planning en boekt een afspraak op het meest geschikte moment in de agenda.

Welke ervaringen hebben ertoe geleid dat je Qloq hebt bedacht?

Ik heb als ondernemer zelf vaak geworsteld met de moeilijkheden die het inplannen en opvolgen van afspraken meebrengen. In andere kalenderprogramma's heb ik geprobeerd workarounds te creëren door de locatie toe te voegen en vooraf te berekenen hoe lang de reistijd is.

Alleen komt pas daarna de grootste moeilijkheid: het effectieve inplannen. Het vergt heel wat tijd om een haalbare agenda samen te stellen. Zo'n vijf jaar geleden heb ik dan beslist zelf iets te bouwen, met de locatie als uitgangspunt. Qloq is daarvan het resultaat: een tool die in jouw plaats snel een analyse maakt om tot een haalbare planning te komen.

Qloq helpt je dus tijd te besparen door in jouw plaats een efficiënte planning voor te stellen?

Inderdaad. Je kan Qloq zien als een travel companion. Het bewaakt voortdurend de reistijd tussen afspraken en zo ook de haalbaarheid van een agenda.

We willen tegemoetkomen aan de mindset van professionals. Als je een loodgieter opbelt om een afspraak te maken, heeft die persoon op dat moment alle tijd en geen tijd. Hij is voortdurend druk bezet, maar houdt tegelijk ook gaatjes vrij in z'n agenda voor noodsituaties. Voeg je een afspraak toe in Qloq, zie je meteen de haalbaarheid daarvan. Als beheerder heb je nog steeds alle controle over de volgorde van afspraken, maar je krijgt wel meteen een ideale planning voorgesteld in functie van afstanden en timing.

qloq agenda en planning voorbeeld

Hoe belangrijk is de website voor jullie business?

Een website is het luik naar de wereld. Het is, samen met een LinkedIn-profiel, een sterk visitekaartje. Een uitstalraam, kan je zeggen. Het eerste wat mensen doen wanneer ze een bedrijfsnaam horen, is die online opzoeken. Ze googelen ernaar of typen de URL in en vinden je website.

Ik ben ervan overtuigd dat mensen ook naar een website surfen wanneer ze een e-mailadres zien dat bijvoorbeeld eindigt op '@qloq.be'. Die online bereikbaarheid is van essentieel belang, zodat je je product ook kan promoten.

Jullie hebben voor jullie merknaam verschillende extensies geregistreerd. Waarom die keuze?

Na brainstormen over een naam kwam ik bij 'qloq.com', een domeinnaam die te koop werd aangeboden. Helaas voor een nogal grote som. We zijn dan snel gaan kijken in welke andere domeinnaamextensies 'qloq' wel nog beschikbaar was en hebben die geregistreerd bij nomeo.

Welke domeinnaam we uiteindelijk als hoofddomeinnaam willen gebruiken, daarover zijn we nog in dubio. We hebben een .be-domeinnaam, maar weten niet of die voldoende is om een internationale markt mee te veroveren. Wat we wel een internationaal karakter vinden hebben, is .io. Bedoeling is om uiteindelijk alle domeinnamen naar één centrale website door te verwijzen.

Een extensie die we trouwens bewust niet willen kiezen, is .ai. Gebruikers van onze planningstool behouden graag zeggenschap over hun agenda. De suggestie dat AI de planning volledig overneemt, die willen we vermijden.

Voor welke uitdagingen staan jullie?

Momenteel zitten we nog in bootstrapmode. We zijn op zoek naar mensen voor extra ontwikkelkracht en funding om ideeën uit te werken.

Een van de volgende experimenten die we willen starten, is webshops gaan poweren met Qloq. Nu draait het voornamelijk rond de verkoop van dienstverlening, maar ik heb al langer het idee om een webshop te koppelen aan de agenda van wie dat product ook komt installeren. Je koopt een bepaald product en boekt meteen een afspraak met een installateur in één klap. Daar willen we mee aan de slag gaan.

Om af te sluiten: heb je nog een tip voor starters?

Experimenteren. En niet altijd teveel nadenken. Je moet niet wachten tot een website helemaal perfect is. Het is veel belangrijker dat het project er staat. De website van een van onze pilootprojecten, poorttechnieker.be, is absoluut niet perfect. Maar we krijgen wel vaak de feedback dat die er eerlijk uitziet.

Het heeft niet veel zin om verschillende pagina's multi-language te maken. Mensen bezoeken de website om een afspraak te maken. Om iets te doen. Daaraan beantwoorden is belangrijker dan een perfecte website. Niet afwachten dus.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X