Nomeo

Gepubliceerd op maandag 13 november 2017

Is een korte domeinnaam nog steeds belangrijk?

'Kort en krachtig', het is al jarenlang de vuistregel bij het registreren van een nieuwe domeinnaam. Toch worden domeinnamen steeds langer. Klopt die gouden regel nog?

 

De gemiddelde lengte van een domeinnaam neemt toe. Nochtans worden korte domeinnamen gemakkelijker onthouden en zijn ze gebruiksvriendelijker. Wat is nu de ideale lengte van een domeinnaam en waar let je best op?

 

Beschrijvende domeinnaam

We voeren steeds minder de domeinnaam in in de adresbalk. In plaats daarvan geven we een zoekopdracht in, waarna we doorklikken naar de gewenste bestemming. Het grote voordeel van een korte domeinnaam, namelijk de invoersnelheid, verdwijnt daardoor.

Dat betekent niet dat domeinnamen aan belang inboeten. Wanneer we een zoekopdracht invoeren, gaan we de domeinnamen die in resultaten verschijnen beoordelen en mede aan de hand daarvan bepalen of we klikken of niet.

Een domeinnaam die beschrijft op welke website je precies terechtkomt wordt steeds belangrijker. En met een langere domeinnaam kan je nu eenmaal meer vertellen.

 

Leesbaarheid

Dat wil niet zeggen dat de lengte van een domeinnaam geen factor meer is. Een korte domeinnaam zal altijd duidelijker zijn dan een bijzonder lange.

De leesbaarheid en herkenbaarheid spelen een belangrijke rol. Zorg ervoor dat de domeinnaam bestaat uit duidelijke termen en logisch opgebouwd is. Een creatief alternatief is een semantische domeinnaam: een domeinnaam waarbij de extensie een betekenisvol onderdeel wordt van de domeinnaam. Voorbeelden daarvan zijn 'vanavondop.tv' of 'koopjewagen.nu'.

 

Nieuwe domeinnaamextensies

Niet alleen 'de linkerkant' van een domeinnaam, maar ook de extensie speelt een rol. Naast de klassieke domeinnaamextensies, zoals be, .eu of .com, zijn er vandaag ook honderden nieuwe extensies beschikbaar voor registratie. Denk maar aan .tips, .online of ons eigen .vlaanderen.

In vele gevallen maakt zo'n domeinnaamextensie meteen duidelijk wat we kunnen verwachten. Die langere extensies zorgen ervoor dat de gemiddelde lengte van een domeinnaam toeneemt.

 

Conclusie

De belangrijkste factor bij het registreren van een goede domeinnaam is de leesbaarheid. Kan dat kort? Doen! Heb je wat meer tekens nodig om leesbaar te zijn? Dan ga je best voor een iets langere domeinnaam. Kortom: een leesbare domeinnaam is sterker dan een korte, onduidelijke domeinnaam.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

domeinnaam

Domeinnaam - vanaf 6€/jaar

.  

Meer extensies registreren

Verhuis uw domeinnaam

Premium support

Premium

Support

Aantal klanten

5 485

Klanten

Domeinnamen in beheer

19 881

Domeinnamen in beheer

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief