Nieuws - 18 september 2012

IP-adressen op alarmpeil

adressen

RIPE is gestart met het toekennen van het laatste blok van beschikbare IPv4 adressen. Onmiddellijke actie is vereist !

 

Het is al langer gekend : het internet groeide zo snel dat het aantal beschikbare adressenop het internet, meer dan 4 miljard, is uitgeput. Daarom werd er al lange tijd geleden overgeschakeld op een nieuw nummeringssysteem, IPv6. Het grootste deel van het internet gebruikt echter nog het oude IPv4-systeem. En van dat systeem is het aantal beschikbare adressen nu op alarmpeil gekomen.

 

RIPE

De organisatie die in Europa instaat voor het toekennen van de IP-adressen, RIPE, is nu gestart met het laatste blok van 16,8 miljoen IPv4-adressen te verdelen aan internet providers en bedrijven. In technische termen is dit een /8-blok. Naar verwachting zal dit begin volgend jaar op zijn. Begin september waren er nog meer dan 20 miljoen adressen beschikbaar. Amper 3 weken later zitten we aan minder dan 17 miljoen.

 

Maatregelen

Door de schaarste is het mogelijk om slechts blokken van 1024 adressen toegekend te krijgen en enkel als kan aangetoond worden dat er ook al IPv6 adressen in gebruik zijn. Hierdoor hoopt RIPE om internet providers te doen bewegen richting IPv6.

 

Wereldwijd

Ook in de rest van de wereld is het aantal IPv4 adressen bijna opgebruikt. Op 3 februari 2011 werden de laatste blokken toegekend aan de Lokale Internet Registries (LIR) zoals RIPE. Die verdelen op hun beurt de adressen aan ISP's en bedrijven.

 

Weinig succes

Ondanks de hoogdringendheid zijn Belgische ISP's nog steeds niet gestart met het toekennen van IPv6 adressen aan hun klanten. Uit recente analyses blijkt dat minder dan 1% van het internetverkeer in België over IPv6 loopt. België scoort daarmee als slechtste leerling van de klas.

 

Gerelateerde berichten


Tags : IPv4, IPv6, RIPE

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2020 © Nomeo bvba
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief