Nieuws - 11 juni 2012

"Ik ben tegen nieuwe TLD's"

Vincent Cerf

Deze opmerkelijke uitspraak komt van Vint Cerf, één van de grondleggers van het internet, in het IT-vakblad DataNews.

 

Vint Cerf en Bob Kahn legden ontwikkelden 40 jaar geleden het TCP/IP protocol en het ARPANet. Die zijn de basis van het huidige internet. Vinton was jarenlang de voorzitter van de Raad van Bestuur van ICANN.

 

Geen voorstander

“Waarom zouden er plots honderden nieuwe suffixen moeten bijkomen? Ik zie daar het nut niet van in.”, vertelde Cerf tijdens een gespek met Data News. “Ik ben nooit een voorstander geweest van het opengooien van de domeinnaamruimte”, klonk het. “Eén uitzondering misschien: het is geweldig dat tld’s in andere dan de Latijnse tekens mogelijk zijn. Daarover heb ik ook nooit iemand horen klagen (lacht).”

 

Merknamen

"Heel wat bedrijven vrezen dat ze straks honderden nieuwe internetextensies moeten volgen om er zeker van te zijn dat hun merknamen nergens misbruikt worden. Ze hebben een punt.”
“In sommige gevallen is er zelfs meer aan de hand. Merken zijn alles behalve uniek: heel wat namen duiken meerdere keren op, in andere sectoren, of in andere landen. In zekere zin is er dus een onevenwicht tussen domeinnamen en merken. Toen we met het design van het domeinnaamsysteem bezig waren, is daar geen rekening mee gehouden. Uiteindelijk zochten we gewoon naar een manier om bestemmingen op het internet te labelen.”

 

Zoekmotoren & Google

“Ik denk dat het vooral zoekmotoren zoals Google zullen zijn die profiteren. Je zal immers niet zomaar kunnen raden onder welk top level domein je iets moet gaan zoeken. Internetgebruikers zullen dus vaker dan voordien de naam van een bedrijf intikken in Google om te zien wat het resultaat is.”

Opmerkelijk is dat Cerf sinds 2005 Internet Evangelist is voor Google. Dat bedrijf liet onlangs weten dat ze heel wat innovatie mogelijk zien door de introductie van de nieuwe internet extensies.

 

Over ICANN

Cerf verdedigt ook ICANN. Zo zou geld niet de motivatie zijn van ICANN in het nieuwe TLD-dossier. Volgens Vinton zou een groot deel van het geld gereserveerd zijn voor kosten voor rechtszaken tegen misnoegden die ICANN voor de rechter zullen dagen. Ook bij het aanvraagsysteem voor domeinnaam extensies zou ICANN de meest voorzichtige weg gekozen hebben door het down te brengen. Vint Cerf geeft wel toe dat ICANN heel wat transparanter kan zijn.

 

Gerelateerde berichten


Tags : new gTLD, Vincent Cerf

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief