Nieuws

Gepubliceerd op dinsdag 29 januari 2013

ICANN wil .vlaanderen, .gent en .brussels 1 jaar uitstellen... maar doet het niet.

In een panelgesprek met registries en registrars in Amsterdam zei CEO Fadi Chehade van ICANN dat hij het liefst de nieuwe domeinnaam extensies met minimaal 1 jaar zou willen uitstellen, maar dat hij dit niet zou doen.

 

Vorige week nog kreeg ICANN bakken kritiek over zich heen omdat het voor de vierde keer een belangrijke deadline niet haalde. De analyse van alle domeinnaam extensies voor gelijkaardige aanvragen - aanvragen voor bijv. .hotel, hotels. en .hoteis - zou nu tegen 1 maart 2013 klaar zijn. Het belangrijkste struikelpunt blijft dat de richtlijnen allesbehalve eenduidig zijn.

1 maart komt op zijn beurt weer heel dicht tegen de deadline van 13 maart om bezwaren aan te tekenen tegen de beslissingen van ICANN. Er wordt dus algemeen verwacht dat er nog meer vertragingen zullen volgen.

 

Niet uitstellen

Van uitstellen van het hele programma is dus geen sprake volgens de CEO van ICANN. Hij beseft dat er heel wat registries en registrars rekenen op een tijdige start van de nieuwe extensies. Hij schetste wel een een beeld dat weinig aan de verbeelding overlaat.

Zo heeft het opstellen van het "new gTLD applicant guidebook" 6 jaar geduurd en was het nog niet volledig klaar toen het programma van start ging. Nu wordt er aan ingenieurs en software mensen gevraagd om dit uit te voeren in slechts 6 maanden.

Iedereen binnen ICANN werkt 7 dagen per week. Er zijn nieuwe mensen aangetrokken en komen nog meer mensen aan boord om het programma in goede banen te leiden.

 

Eerlijk

De openheid van de CEO past in de nieuwe wind rond transparantie in de communicatie van ICANN. In zijn pleidooi brak hij ook een lans voor alle mensen bij ICANN om hen een beetje rust te gunnen. Er zaten ook hints in dat verdere vertragingen en kinderziekten niet uitgesloten zijn.

Voor waarnemers is het een bijna-zekerheid dat die vertragingen er komen. ICANN heeft intussen een slecht track record opgebouwd in het new gTLD programma. Bovendien zou IBM, die de software bouwt voor het Trademark ClearHouse, de timings onrealistisch noemen. Die software een een belangrijk en verplicht onderdeel voor alle nieuwe domeinnaam extensies.

 

.vlaanderen eind 2014

Een loting beslistte eerder al over de volgorde waarin de extensies zouden behandeld worden. ICANN kan ongeveer 500 aanvragen gelijktijdig verwerken.

Waar de eerste extensies oorspronkelijk deze zomer zouden beschikbaar komen, is het meer realistisch dat dit op het einde van dit jaar zal gebeuren. Door de slechte loting zou dan een .vlaanderen, .brussel of .gent domeinnaam pas tegen einde 2014 er aan komen.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief