Nieuws - 22 oktober 2012

ICANN voor de rechter wegens .web

spinneweb

De rechtszaak is aangegaan door Image Online Design, dat domeinextensie .web uitbaat. Het verwijt ICANN dat het partijdig is en zijn merkrecht schendt.

 

Het moet voor ICANN de zoveelste opdoffer zijn. Sinds ICANN in 2010 startte met een project waarbij iedereen een eigen domeinnaamextensie kon aanvragen, loopt de organisatie van het ene probleem naar het volgende.

 

.web

De .web domeinnaam extensie is een onofficiële domeinnaamextensie die door het bedrijf Image Online Design wordt aangeboden. De extensie wordt niet door ICANN erkend en is dus niet in de root van ICANN opgenomen. Hierdoor is er een extra stukje software nodig voor een .web domeinnaam effectief kan werken.

Er zouden intussen zo'n 25.000 .web domeinnamen in gebruik zijn, voornamelijk voor Amerikaanse bedrijven.

 

Meer dan decenium

Image Online Design (IOD) probeert al sinds 1995 om ICANN te overtuigen om de .web domeinextensie te erkennen. Toen ICANN in 2000 extra top level domains wou introduceren was IOD er als de kippen bij. De aanvraag werd echter afgewezen omdat nieuwe extensies een duidelijk doel moesten hebben. .info en .biz haalden het toen wel.

Toen beloofde ICANN dat de extensies die het niet haalden, in de toekomst opnieuw zouden worden bekeken. In 2009 kreeg IOD nogmaals de bevestiging dat de aanvraag nog steeds werd bekeken.

Door de belofte van ICANN heeft IOD ook geen aanvraag gedaan om de .web extensie te verkrijgen via de new gTLD programma. Via dat programma heeft oa. Google de .web-extensie aangevraagd.

 

Partijdig

Bij de initiele aanvraag van IOD in 2000, was Vincent Cerf voorzitter van ICANN. Het bedrijf betaalde toen 50.000 dollar voor zijn aanvraag bij ICANN. Cerf gaf toe aan dat onbehoorlijk zou zijn om .web toe te kennen aan een andere partij, omdat IOD al vele jaren bezig was met het aanbieden van .web domeinnamen.

Intussen werkt Cerf bij Google. Het was onder zijn impuls dat het bedrijf .web en ook tientallen andere topleveldomains heeft aangevraagd.

 

Rechtszaak

IOD eist via de rechtbank dat ICANN het .web-domein niet toekent en een schadevergoeding betaalt voor het schenden van het merkrecht dat IOD heeft op .web.

Eerder al gaf ICANN aan dat een deel van de gelden voor de aanvraag van nieuwe domeinnaam extensies, ruim 350 miljoen dollar, zou gebruikt worden voor juridische problemen.

 

Gerelateerde berichten


Tags : new gTLD, ICANN, .web

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief