Nieuws

Gepubliceerd op maandag 18 februari 2013

Het wordt 23 april !

Verrassend komt de CEO van ICANN met het nieuws dat de goedkeuring van de eerste nieuwe domeinnaam extensies al op 23 april zou zijn.

 

Het nieuws wil niet zeggen dat er dadelijk domeinnamen kunnen geregistreerd worden met de goedgekeurde domeinnaam extensies. Na de aanbeveling van ICANN om de extensies op te nemen in de root nameservers moet ieder van de registries nu zijn eigen processen klaar maken om de nieuwe domeinnaam extensie in de markt te zetten. Dat kan nog maanden in beslag nemen.

Bovendien blijven er nog heikele punten openstaan, zoals de aanvragen van gelijkaardige extensies zoals .auto, .car, .autos en .cars. Die aanvragen zouden samen behandeld worden omdat in geen geval verwarring mag ontstaan voor de gebruikers.

Deze week zou ook er een lijst gepubliceerd worden van de eerst afgekeurde aanvragen op basis van de gesprekken met overheden. Een eerste voorlopige lijst bevatte al 242 waarschuwingen.

 

Geen jaar uitstel

Het nieuws van ICANN komt als een verrassing. Enkele weken geleden pas liet ICANN topman Fadi Chehade weten dat hij het liefste het hele project met een jaar zou uitstellen, maar dat hij dit niet zou doen. De druk op ICANN-medewerkers is intussen zodanig hoog dat de meesten zeven dagen per week werken.

Het lijkt nu dat ICANN een belangrijke vooruitgang gemaakt heeft. Chehade zegt dat er de laatste weken meer vooruitgang is gemaakt dan de laatste 2 jaar, dankzij de samenwerking met registries en registrars.

De timing kan nog enkele dagen of weken uitlopen, maar zeker geen maanden.

 

Goede zaak voor consumenten

ICANN benadrukte nogmaals dat ze het nieuwe gTLD programma zien als een gigantische oppuntuniteit voor consumenten omdat het innovatie stimuleert en de concurrentie verhoogt.

Ook reikte de topman de hand uit naar merknaamhouders om een gesprek aan te gaan hoe ook hun belangen het best kunnen verdedigd worden.

 

Domeinnamen registreren

Het blijft nu uitkijken wanneer we nieuwe domeinnamen kunnen gaan registreren met één van de nieuwe domeinnaam extensies als .vlaanderen, .brussels of .gent. Mogelijk is dat midden 2014, al blijft het moeilijk te voorspellen.

Er werd een voorrang gegeven aan het goedkeuren van domeinnaam extensies in vreemde lettertekens (IDN).

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief