Nieuws

Het wereldwijde web viert zijn 30ste verjaardag

11-03-2019 - Het wereldwijde web blaast vandaag 30 kaarsjes uit. Wat begon als een spannend idee, is vandaag niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Elke minuut verwerkt Google ruim 3,8 miljoen zoekopdrachten en worden 4,3 miljoen video's bekeken op YouTube (infographic). In diezelfde 60 seconden worden 473.000 tweets geplaatst en wordt er meer dan 5,7 miljoen euro online uitgegeven.

De impact van het wereldwijde web is onmiskenbaar. Geografische grenzen zijn doorbroken, sociale relaties veranderd. Hoewel het internet al tientallen jaren langer bestaat, is het pas dankzij het www toegankelijk voor iedereen.

30 jaar www

In 1989 doet Tim Berners-Lee een voorstel binnen CERN voor een systeem dat informatie-uitwisseling tussen wetenschappers moet vereenvoudigen. Een jaar later werkt Berners-Lee, samen met de Belg Robert Cailliau, een formeel voorstel uit.

Dat voorstel wordt uiteindelijk het 'WorldWideWeb': een web van documenten in hypertext, dat raadpleegbaar is voor deelnemers met een computer en internetverbinding. Aan het einde van 1990 heeft Berners-Lee alle noodzakelijke tools klaar en lanceert de eerste website. Die is nog steeds beschikbaar in zijn originele vorm.

Snelle groei

In 1993 maakt CERN de source code van het www publiek beschikbaar. Een jaar later krijgen we de eerste dominante webbrowser: Netscape. Het betekent de start van het wereldwijde web zoals we dat vandaag kennen.

In de daaropvolgende jaren gaan steeds meer mensen online. Tussen 1995 en 2000 groeit het aantal geconnecteerde mensen van 16 miljoen tot meer dan 300 miljoen wereldwijd. Vijf jaar later is dat aantal verdrievoudigd. Vandaag maken meer dan vier miljard mensen gebruik van het web.

WWW tijdlijn

Meer weetjes

  • In 1994 vindt een van de eerste online aankopen plaats: een grote pizza peperoni van Pizza Hut.

  • HoTMaiL ziet het daglicht in 1996. De naam is een referentie aan HTML.

  • Google wordt beschikbaar voor het grote publiek in 1998 en verovert het web pijlsnel.

  • In 2001 komt er een einde aan de gold rush op het internet. De dot-com bubble spat uit elkaar.

  • Mark Zuckerberg introduceert 'The facebook' in 2004. Facebook is vandaag het grootste sociale netwerk met meer dan 2,3 miljard actieve gebruikers.

  • 'Me at the zoo' is in 2005 het eerste filmpje dat op YouTube verschijnt. 'They have really, really long trunks'.

  • Google brengt Chrome uit in 2008. De browser heeft vandaag een marktaandeel van 62 procent.

  • 4G wordt commercieel gelanceerd in 2009. Zweden en Noorwegen zijn de eerste landen waar 4G beschikbaar is. Vandaag is meer dan de helft van alle internetverkeer mobiel.

Zelf een website bouwen? Probeer gratis onze webbuilder en creëer een unieke website, zonder programmeerkennis.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X