Blog

Gepubliceerd op zaterdag 20 september 2014

Het internet als pasmunt in de Russiche crisis?

Rusland is bezorgd dat de strengere internationale sancties nog niet het einde zijn. De volgende stap zou wel eens het intrekken van de Russische domeinnamen kunnen zijn.

 

Die stelling wordt geoppperd door de Russische krant Vedomosti. Volgens de krant zou Rusland maandag starten met de plannen om de continuïteit van het Russische internet te verzekeren.

Er leeft immers een sterk geloof dat de Amerikaanse overheid ICANN onder druk zou zetten om de Russische domeinnaam extensies .ru, .рф te verwijderen uit de root nameservers. Hierdoor zouden zowat alle Russische website op zwart komen.

Rusland wil nu een plan uitwerken om die afhankelijkheid weg te werken, mocht het zover komen.

 

RUnet

Dat plan zou er in bestaan dat Rusland de volledige controle zou willen verwerven over RUnet. RUnet is een informele benaming voor het Russischtalige internet.

Volgens de krant zouden de plannen enkel in uitvoer gebracht worden als de Russische domeinnaamextensies van het net zouden afgesloten worden. Het is enkel de bedoeling om de werking van RUnet te verzekeren.

Verschillende waarnemers stellen echter dat het nooit zover zou komen. Het zou een gevaarlijk precedent stellen waarbij de Amerikaanse overheid zijn macht zou laten gelden om een land op het internet te isoleren.

De machtspositie van Amerika bij ICANN staat al enkele jaren ter discussie. Ondermeer Rusland, China en Brazilië zijn een neutraler ICANN genegen.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief