Nieuws

Gepubliceerd op woensdag 10 juli 2013

Hackers richten hun pijlen op .be en .nl-registries

Toeval of niet, vandaag zijn er succesvolle hacks geweest bij DNS en SIDN, de organisaties die de .be en .nl zone uitbaten.

 

Zowel SIDN en DNS kregen vandaag en gisteren te maken met hackers die erin slaagden de systemen van beide organisaties te hacken. DNS staat in voor het beheer van de .be-zone, terwijl SIDN dezelfde functie heeft voor de .nl-zone.

Beide organisaties spelen een cruciale rol in het Belgische en Nederlandse internet. Ze staan in voor het correct functioneren van bijna 7 miljoen domeinnamen in beide landen.

De hack bij DNS was enkel een "defacing", waarbij de home-pagina werd vervangen. Het euvel was dan gister ook snel opgelost.

 

Zware .nl hack

De hack bij SIDN was veel ernstiger. Daar konden de hackers toegang verschaffen tot de kritische systemen via een SQL injection via de website de25jaarvan.nl. Door de hack kon ook malware worden geïnstalleerd op de servers van SIDN en werden wachtwoorden buitgemaakt van de productiesystemen voor registrars.

Als preventieve maatregel werden alle wachtwoorden op het systeem aangepast. Hierdoor kregen alle registrars, ook Nomeo, nieuwe toegangen tot het systeem.

Hoewel de organisatie karig is met informatie verstrekken over de precieze impact, is het wel duidelijk dat de hacker succesvol toegang heeft verkregen tot de meest kritisch systemen.

 

Dezelfde dader(s)?

SIDN en dns.be bekijken samen of het gaat om dezelfde hacker.

Registries zijn sinds enkele maanden een gewilde prooi bij hackers. Door een registry te hacken kunnen vele duizenden tot miljoenen websites plat gelegd worden of het verkeer omgeleid worden naar met malware besmette servers. Dat is gelukkig bij deze hack niet gebeurd.

Recente voorbeelden zijn hacks in Maleisië, Oeganda en Malawi. In Pakistan konden zo de website van Google, Microsoft en andere grote bedrijven gehackt worden.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief