Nieuws

Gepubliceerd op dinsdag 22 april 2014

Gemeente Spa wil ook centje verdienen aan domeinnamen

Bij de toekenning van de .spa-domeinnaamextensie verzet België zich tegen de kandidatuur van Donuts Inc. Johan Vande Lanotte mengt zich persoonlijk in het dossier.

 

België wil dat Donuts’ aanvraag voor de nieuwe domeinnaamextensie “.spa” verworpen wordt, nadat het bedrijf heeft geweigerd om een deal te sluiten met de stad Spa. Voor die domeinnaamextensie zijn er twee aanvragen.

De andere kandidaat die naast Donuts strijdt voor de gTLD “.spa” is de Asia Spa and Wellness Promotion Council (ASWPC). Hun overeenkomst met de stad Spa houdt in dat ASWPC heeft beloofd om tot 25% van hun Europese inkomsten aan de exploitatie van de .spa extensie te overhandigen aan de stad Spa. Aan Donuts werden dezelfde eisen gesteld, maar dit hebben ze dus geweigerd.

België mengt zich

In een brief van 20 maart naar ICANN, die recent gepubliceerd is, zegt Johan Vande Lanotte dat onderhandelingen tussen de betrokken partijen zijn gesloten. Verder staat er in de brief dat België vraagt aan ICANN’s raad van bestuur om de “.spa” extensie toe te kennen aan de kandidaat die al een formele overeenkomst heeft met de plaatselijke overheden van Spa. De brief was verstuurd een week voordat de Governmental Advisory Commitee (GAC) zijn Singapore communiqué heeft gepubliceerd, waarin staat dat het GAC een overeenkomst tussen Spa en ASWPC verwelkomt.

ICANN is ondanks het advies van GAC nog niet tot een besluit gekomen om de overige .spa aanvragen te accepteren of te weigeren.

Donuts

Donuts is een registry dat is opgericht in 2010 met het doel nieuwe gTLD’s aan te vragen en te beheren. In 2012 heeft Donuts een honderdtal miljoen dollar samengebracht om bij ICANN 307 gTLD’s aan te vragen. Op dit moment beschikken ze over 100 nieuwe generieke topleveldomeinen, waaronder .services, .expert, en .email. Het is op dit ogenblik de meest succesvolle registry voor nieuwe domeinnaam extensies.

Vervolg

De extensie “spa” is geen geografische naam binnen de regels van het nieuwe gTLD programma. Donuts schreef in een brief naar ICANN dat “spa” te generiek is om enkel tot de stad Spa te behoren. Ze stellen dat Spa wel nog een historische link heeft met het woord “spa”, maar dat dit woord al lang geleden geëvolueerd is naar een globale term en gebruikt wordt door mensen die zelfs nog nooit gehoord hebben van de stad van origine.

Aangezien Donuts’ en Spa nog altijd niet tot een overeenkomst zijn gekomen, zal ICANN waarschijnlijk één of beide .spa aanvragen “on hold” houden.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief