Nieuws - 19 juli 2012

Facebook en RIM winnen domein dispuut

Facebook like this

Het kan zelfs technologiebedrijven overkomen dat ze vergeten om hun domeinnamen te vrijwaren voor cybersquaters. Facebook en Research in Motion konden gelukkig de domeinnaam terugclaimen. 

 

Grote technologie- en internetbedrijven zijn een dankbare prooi voor cybersquaters. Afgeleide domeinnamen worden vaak gebruikt voor phishing, malware of andere vormen van fraude. Het is dan ook opvallend dat een bedrijf als Facebook de domeinnaam facebook.info niet registreerde. Ook de BlackBerry-maker, RIM, registreerde de namen van zijn nieuwe mobiele operating systeem, BlackBerry 10 niet als domeinnaam. De namen blackberry10.com en blackberry.net

 

Arbitrage

Net als bij het domein dispuut met Apple vorige week konden nu ook Research in Motion en Facebook hun domeinnamen terugclaimen via een arbitrageprocedure via het World Intellectual Property Organisation, kortweg WIPO. Bij de meerste generieke domeinnamen wordt de UDRP (Uniform Dispute Resolution Procedure) gebruikt om disputen te beslechten. Bij een arbitrage procedure wordt er een bindende uitspraak gedaan buiten de rechtbank om. Dit is snel, efficiënt en relatief goedkoop.

 

Ter kwader trouw

Bij de domeinnamen van RIM en Facebook is er een duidelijke link met de geregistreerde merknamen. Die registraties zijn in beide wereldwijd geldig. Bovendien moet er aangetoond worden dat de domeinnamen ter kwader trouw zijn geregistreerd. Dit kan aangetoond worden als de domeinnamen geregistreerd zijn voor speculatie, opzetten van websites die verwarrend zijn voor consumenten, gebruik maken van de merknaambekendheid of illegale activiteiten.

 

Overdracht

Zowel de BlackBerry-domeinnamen als de Facebook-domeinnaam werden toegewezen aan de bekende bedrijven. Op het moment van dit artikel zijn de domeinnamen nog niet overgedragen.

 

 

Gerelateerde berichten


Tags : facebook, RIM, blackberry, domein dispuut, udrp, wipo

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief