Nieuws

Extra capaciteit dankzij onze 2 nieuwe nameservers

03-05-2021 - We hebben 2 extra nameservers toegevoegd. Daarmee verloopt alle DNS-verkeer over 5 nameservers. Waarom we die capaciteit verhoogd hebben, leggen we je uit in dit artikel.

Elke website, webshop, bedrijfstoepassing en mailbox heeft z'n eigen IP-adres. Omdat we onmogelijk het IP-adres van elke website kunnen onthouden, hebben we domeinnamen nodig om die eenvoudig te kunnen bereiken.

Telkens wanneer je een domeinnaam invoert in een browser, op een URL klikt of een e-mail verstuurt, verwijs je eigenlijk naar het IP-adres van een server. Nameservers die verantwoordelijk zijn voor een specifieke domeinnaam, zorgen voor de link tussen een domeinnaam en server door het IP-adres te zoeken dat bij een domeinnaam hoort.

Elke zoekactie is een aanvraag aan een nameserver. Onze nameservers verwerken iedere seconde zo'n 2.000 aanvragen, met pieken tot meer dan 5.000. Dat vermogen zorgt ervoor dat de websites, webwinkels en applicaties van onze klanten snel en goed werken.

Hoewel de capaciteit van onze nameservers vandaag voldoende is, breiden we die toch uit met 2 extra nameservers.

Waarom extra nameservers?

Extra nameservers betekent extra werkvermogen. Tests tonen aan dat elk van onze nieuwe nameservers vlot 10.000 of meer aanvragen per seconde kunnen verwerken. Daarmee zijn we klaar om 10 keer meer domeinnamen te bedienen dan we vandaag doen.

Maar de extra werkkracht is ook nuttig om DDoS-aanvallen op onze nameservers te weerstaan. Intussen hebben we 5 nameservers in 5 verschillende, onafhankelijke datacentra. Elk van die nameservers heeft zijn eigen netwerk, waardoor een incident gelijktijdig op al die locaties praktisch onmogelijk is.

Er was de afgelopen 10 jaar geen enkel moment waarop onze 3 nameservers gelijktijdig onbereikbaar waren. Door nu 2 extra nameservers in te schakelen, minimaliseren we dat risico nog verder. Er zijn immers tienduizenden domeinnamen van onze klanten die op onze nameservers rekenen.

Meer stabiliteit

Nog een nieuwigheid, is dat onze nameservers gebruik maken van andere domeinnaamextensies. Dat verhoogt de stabiliteit. Zelfs in het zeldzame geval dat de volledige .be-zone onbereikbaar zou worden, is er geen impact op de werking van de nomeo-nameservers. De nieuwe nameservers in de .net-zone (ns4.nomeo.net) en .eu-zone (ns5.nomeo.eu) nemen het werk over.

Voor nieuwe domeinnamen worden onze nieuwe nameservers standaard geactiveerd. In de komende maanden gaan we de nieuwe nameservers geleidelijk aan ook activeren voor alle andere domeinnamen.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X