Nieuws - 21 december 2012

EURid verlengt lagere kosten voor ADR

.eu gadgets

EURid zal de maatregel voor halvering van de kosten voor het starten van een klacht rond oneigenlijke registratie van een .eu-domeinnaam verlengen.

 

Een ADR procedure is een arbitrage procedure - buiten de rechtbank om - voor het oplossen van disputen rond registratie van domeinnamen. Zo'n dispuut kan zijn dat een kwaadwillige een domeinnaam onrechtmatig heeft geregistreerd of dat een geregistreerde domeinnaam te veel gelijkt op een bestaande domeinnaam of merknaam.

ADR staat voor Alterative Dispute Resolution. De procedure wordt voor .eu-domeinnamen gevoerd via het Tsjechische Arbitragehof CAC in Praag. De kosten, 1300 euro, worden betaald door de klager. Die kost is nu tijdelijk 600 euro.

 

In cijfers

Meestal wordt een ADR procedure binnen 3 maanden afgesloten en het resultaat is bindend voor de partijen. Sinds 2005 zijn er ongeveer 1000 dossiers behandeld, waarvan 47 in 2011. In 90% van de gevallen wordt de klager in het gelijk gesteld.

Sinds de invoering van de lagere kosten van een ADR-procedure in juli 2012 is het aantal zaken met 80% gestegen. Hierdoor blijkt dat de prijs van een klachtenprocedure een belemmerende factor was. De prijsdaling is tijdelijk verlengd voor een bijkomende periode van 12 maanden - tot eind 2013 - en wordt dan mogelijk verlengd. De bedoeling van de prijsdaling is om een betere dienstverlening en bescherming te bieden aan merknaamhouders.

  

Electronisch

Een ADR procedure kan worden opgestart als iemand meent een recht te hebben op een geregistreerde domeinnaam en de huidige eigenaar heeft die geregistreerd voor speculatie of kwaardwillige doelstellingen. De procedure kan ook in het Nederlands gevoerd worden en verloopt volledig electronisch. Er wordt een expert uit een panel van 136 aangesteld. 

 

Voor .be

Ook DNS.be heeft een ADR procedure voor .be domeinnamen die via CEPINA verloopt. Bij DNS is het zo dat de kosten van 1620 euro moeten betaald worden door de klager, maar die worden terugbetaald door DNS als de klacht gegrond is. De kosten worden door DNS dan verhaald op de onrechtmatige domeinnaamhouder.

 

 

Gerelateerde berichten


Tags : EURid, ADR, .eu

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief