Nomeo

Gepubliceerd op maandag 2 oktober 2017

Een op vijf Belgische bedrijven zet e-mail bij cloudaanbieders Microsoft of Google

Eén bedrijf op vijf zet zijn e-mail in de cloud. Kleine ondernemingen kiezen drie keer vaker voor Microsoft Office 365 dan voor Google G Suite. Bij grote organisaties is dat verschil een stuk kleiner.

 

E-mail is een essentiële toepassing voor elk bedrijf. Steeds meer organisaties verhuizen die toepassing naar de cloud. Meer dan 20 procent van de bedrijven e-mailt in de cloud. Dat geldt voor zo wel grote (meer dan 50 werknemers) als kleine ondernemingen.

We onderzochten meer dan 20.000 domeinnamen die geregistreerd zijn bij Nomeo en partners. Op basis van de MX-records hebben we nagetrokken of domeinnamen worden gebruikt voor e-mail en naar welke mailserver die verwijst. Het gaat over domeinnamen van particulieren, kleine ondernemingen en grote organisaties.

Onze analyse leverde verschillende interessante conclusies op over het gebruik van e-mail. Dit zijn de drie belangrijkste bevindingen:

 

1. Meer dan één op vijf bedrijven e-mailt in de cloud

Meer dan 20 procent van de bedrijven zet zijn e-mail in de cloud. Het gros van de organisaties kiest voor Office 365 van Microsoft. Kmo's kiezen zelfs drie keer vaker voor Office 365 dan voor G Suite, de cloudoplossing van Google.

Grote organisaties zijn gelijker verdeeld in hun keuze. G Suite telt bijna even veel gebruikers als Office 365 onder ondernemingen van vijftig of meer medewerkers.

Dat cijfer ligt in lijn met een wereldwijd onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd, al doet België het net wat beter in vergelijking met het globale cijfer. Volgens Gartner gebruikt zo'n 13 procent van de bedrijven e-mail in de cloud. In België steekt dat cijfer vlot de 20 procent voorbij. E-mailen in de cloud blijft bovendien winnen aan populariteit.

 

2. Belgische providers blijven populair

Zo'n 43 procent van alle onderzochte domeinnamen wordt gebruikt voor e-mail. Bedrijven registreren vaak tot tientallen domeinnamen in verschillende extensies en leggen naamvarianten vast ter bescherming van de merknaam of wegens toekomstplannen. Dat verklaart meteen het eerder lage cijfer van het aantal domeinnamen dat wordt gebruikt voor e-mail.

Onze analyse heeft duidelijk gemaakt dat Belgische bedrijven een sterke voorkeur hebben voor lokale dienstverleners. 53 procent van alle mailboxen wordt gestald bij Belgische hostingproviders tegenover net geen 20 procent dat kiest voor een buitenlandse provider.

Nog eens 6 procent kiest voor een on premise aanpak. Dat zijn bedrijven die ervoor kiezen een mailserver te plaatsen en instellen binnen de kantoormuren en het volledige beheer ervan voor hun rekening nemen.

 

3. SPF ingeburgerd, DMARC niet

Het Sender Policy Framework ofte SPF wordt breed gebruikt. Op 66 procent van de domeinnamen detecteerden we een SPF-record, dat tot doel heeft spammails te verminderen. Door aan te geven welke servers e-mails mogen versturen voor een domeinnaam, kan worden geverifieerd of de afzender daadwerkelijk gerechtigd is die e-mail te verzenden via een bepaalde domeinnaam.

DKIM en DMARC worden dan weer amper ingesteld op domeinnamen die worden gebruikt voor e-mail. Dat laatste is nochtans een belangrijk beveiligingsmechanisme om e-mail spoofing te voorkomen, maar wint nauwelijks aan bekendheid. Uit het recente onderzoek van Agari blijkt dat twee derde van alle Fortune 500-bedrijven nog steeds geen gebruik maken van DMARC.

 

Overstap naar cloud zet opmars voort

Steeds meer bedrijven kiezen voor een cloudoplossing zoals Office 365 of G Suite. Waar Microsoft en Google de koek verdelen onder grotere organisaties, kiezen kmo's sneller voor Office 365. De trend naar de cloud zette zich vorig jaar al in. De resultaten van onze analyse maken duidelijk dat die beweging zich blijft voortzetten onder Belgische bedrijven.

 

(Klik voor een grotere weergave)

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

domeinnaam

Domeinnaam - vanaf 6€/jaar

.  

Meer extensies registreren

Verhuis uw domeinnaam

Premium support

Premium

Support

Aantal klanten

5 470

Klanten

Domeinnamen in beheer

19 871

Domeinnamen in beheer

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief