Blog

Gepubliceerd op vrijdag 1 maart 2013

Een domeinnaam volledig ontleed

Top Level Domain, Second Level Domain en Third Level Domein. De benaming en opbouw van deze domeinnaamtermen is alvast logisch, maar wat betekenen ze juist?

 

De domeinnaam nomeo.be bestaat uit een zogenaamd Top Level Domain en een Second Level Domain. Iedere domeinnaam heeft zowel zo'n Top Level Domain (TLD) als een Second Level Domain (SLD).

Nu is het Neustar door de prijzen van een .biz-domeinnaam met 10% te verhogen tot 8,63$ per domeinnaam per jaar.

 

Extensie

Een TLD is het laatste stuk in de domeinnaam, het gedeelte achter de punt en wordt ook wel de extensie genoemd. Bij de domeinnaam van Nomeo, nomeo.be, is dat .be.

Als de TLD verwijst naar een land, zoals .be (België) of .nl (Nederland), dan is dat een country coding TLD (ccTLD). Als de TLD een algemene aanduiding is, zoals .com of .info, dan is het een generic TLD (gTLD).  

Nederland was het eerste land waaraan een ccTLD werd toegekend. In 1986 registreerde het Centrum voor Wiskunde en Informatica cwi.nl. Voor België was het professor Pierre Verbaeten van de Katholieke Universiteit Leuven die in 1989 verantwoordelijk was voor het .be topleveldomein.

 

Vrije keuze

Voor de TLD komt in een domeinnaam de Second Level Domain (afgekort: SLD). Dat is de naam die men zelf mag kiezen. In ons geval Nomeo. 

Een SLD is in de meeste gevallen minimaal 2 en maximaal 63 tekens lang, maar dat is afhankelijk van de extensie. Op onze website staat een handige encyclopedie over alle mogelijke extensies.  

De tekens van een SLD mogen letters, cijfers en koppeltekens zijn. Het koppelteken mag wel niet aan het begin of het eind staan, of twee keer achter elkaar voorkomen. Verder zijn alle combinaties mogelijk. Vanaf juli dit jaar laat DNS Belgium ook toe dat letter met accenten en lettertekens van Europese talen voorkomen in de Second Level Domain.

 

Subdomein

Een subdomein is een domein dat een onderdeel is van een groter domein. Als je een domeinnaam registreert kan je op die domeinnaam subdomeinen aanmaken. Voor de domeinnaam nomeo.be zijn support.nomeo.be en mijn.nomeo.be subdomeinen van nomeo.be. Ieder subdomein kan op zijn beurt weer eigen subdomeinen hebben. Er kunnen tot 127 niveau's gemaakt worden, waarbij de totale lengte van de hostnaam niet meer dan 255 karakters mag tellen.

Vaak worden subdomeinen gebruikt voor afdelingen binnen een bedrijf, landen voor multinationals of voor verschillende toepassingen.

 

Controle

Sinds het begin van vorig decennium worden de meeste domeinnamen niet meer inhoudelijk gecontroleerd door de instantie waar de domeinnaam wordt ingeschreven (in bijvoorbeeld Finland, Turkije en Portugal is dat wel nog het geval). Er wordt dus niet meer gekeken of de persoon daadwerkelijk recht heeft op die naam, zoals een merkrecht of een handelsnaamrecht. Maar het feit dat een domeinnaam geaccepteerd is, betekent niet dat men hem niet later wegens inbreuk weer kwijt kan raken.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief