Nieuws

Bescherm je (domein)naam voor online fraude en reputatieschade

12-07-2023 - Organisaties met een sterke naam krijgen vaak te maken met onrechtmatige domeinnaamregistraties. En die leiden tot heel wat problemen. Onze nieuwe bewakingsdienst spoort die domeinnamen op vóór ze schade aanrichten.

Fraudeurs op het internet proberen gebruikers op allerlei manieren op het verkeerde been te zetten. Bijna altijd beginnen ze met een domeinnaam die sterk lijkt op die van een betrouwbare onderneming of organisatie.

Dat geldt voor grote bedrijven, maar ook kleine ondernemers worden geviseerd door cybercriminelen. Misbruik van een (domein)naam leidt tot schade binnen je eigen organisatie én daarbuiten. Ook klanten, partners en medewerkers ondervinden de gevolgen.

Onze nieuwe domeinnaambewakingsdienst spoort die kwaadwillige registraties snel op. Zowel registraties die de exacte naam bevatten, als verwarrende varianten worden snel gedetecteerd. We bewaken samen de goede naam waar jij hard aan gewerkt hebt.

Risico's

Ondernemers weten dat betrouwbare merknamen regelmatig het doelwit zijn van oplichters. Toch onderschatten ze nog welke risico's ze zelf lopen. En welke gevolgen misbruik van een domeinnaam heeft.

Een bekend voorbeeld is nepwebsites. Internetcriminelen koppelen zo'n namaakwebsite of -shop aan een domeinnaam die bijna niet te onderscheiden is van de officiële. Bezoekers zijn ervan overtuigd dat ze met een legitieme partij te maken hebben. Ondertussen harken oplichters persoonlijke informatie en geld binnen.

Ook phishingmails zijn een veelvoorkomend fenomeen. In e-mailadressen wordt een bedrijfsnaam verwerkt (bijvoorbeeld: info@nomeo-contact.be) om ontvangers te doen geloven dat het bericht betrouwbaar is. Meestal met de bedoeling om ze te doen klikken op een link in de e-mail. Voor je het weet, hebben tientallen mensen gevoelige informatie gedeeld via die link.

Voor je klanten is dat op z'n minst een vervelende situatie. Maar het schaadt ook jouw reputatie. Misschien zelfs die van partners. Het is ook niet uitgesloten dat jij en je medewerkers zelf slachtoffer worden van een phishingcampagne.

Goede reputatie in veilige handen

Onrechtmatige registraties zijn moeilijk om op te volgen. Bovendien is het ontzettend tijdrovend. En als je dan toch een malafide domeinnaam tegenkomt, wat kan je dan doen?

Daar helpt de domeinnaambewakingsdienst bij. Voor die monitoringsservice hebben we handen in elkaar geslagen met Remarkable Europe. We sporen samen op welke inbreukmakende domeinnamen worden geregistreerd, in honderden verschillende extensies.

Domeinnaamregistraties met een hoog risico op misbruik worden prioritair gemeld. We voorzien ook aanbevelingen voor verdere juridische stappen en ondersteunen je bij de overname of schrapping van specifieke domeinnamen. Je goede reputatie ligt in de veilige handen van experts.

Snel reageren is cruciaal

Hoe sneller je weet wat er aan de hand is, hoe sneller je gepast kan reageren. Door bijvoorbeeld je klanten en partners te informeren. Of door schadelijke domeinnamen te laten schrappen. Dankzij de domeinnaambewakingsdienst ben je snel op de hoogte, zonder zelf te moeten speuren naar malafide registraties.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X