Nieuws

Gepubliceerd op donderdag 28 februari 2013

De afvalrace is begonnen

Na 8 maanden onderzoek komt ICANN met zijn rapport : er zijn 2 sets van 2 domeinnaam extensies verwarrend.

 

In mei 2012 werd de lijst openbaar gemaakt van de nieuwe domeinnaam extensies die aangevraagd werden. Het resultaat van 1930 dossiers was veel meer dan de meeste analysten hadden verwacht.

De eerste horde is een onderzoek naar gelijkaardige aanvragen, het zogenaamde String Similarity-onderzoek. ICANN wil vermijden dat consumenten misleid worden door domeinnaam extensies die te veel op elkaar gelijken.

 

4 keer uitstel

Het onderzoek naar gelijkaardige aanvragen liep aardig wat vertraging op, omdat de regels hierrond onduidelijk waren. ICANN ontwikkelde zelfs een software algoritme, "sword", dat de gelijkenis tussen de verschillende aangevraagde domeinnaam extensies uitdrukt in een percentage.

Uiteindelijk bleek, na 4 keer uitstel, dat er maar 2 extra gelijkenissen werden gevonden. Zo zijn volgens ICANN .hotels en .hoteis te behandelen als één aanvraag, net als .unicorn en .unicom.

Naast de gelijkaardige aanvragen zijn er ook nog 754 aanvragen voor 230 sets van domeinnaam extensies.

 

Meervoud

Opvallend is dat ICANN geen enkel bezwaar had tegen .gift en .gifts of .deal en .deals. Ook .cars en .auto bleek geen bezwaar te zijn, ondanks dat ze dezelfde betekenis hebben in vele talen.

Nog een bizarre blijken .fish en .fishing of .life en .live te zijn. Al deze combinaties worden dus als afzondelijke dossiers behandeld en er is dus een grote kans elk van deze extensies registreerbaar worden.

Met deze aanpak stelt ICANN wel een precendent naar toekomstige aanvraag rondes. Als deze keer een bedrijf de domeinnaam extensie .cars krijgt toegewezen, dan zou in een volgende aanvraagrond iemand .car kunnen aanvragen.

 

Biedronde

De volgende stap is dat er nu tot 13 maart bezwaar kan aangetekend worden tegen de bevindingen van ICANN.

Daarna start er voor de gelijkaardige aanvragen biedronde. De hoogste bieder krijgt dan de hoogtste prioriteit. Als die zijn dossier volledig in orde is, dan krijgt die de domeinnaam extensie toegewezen.

 

Afvallers

Van de 1930 dossiers zullen er dus maximaal 1385 domeinnaam extensies komen.

De komende dagen kunnen er nog heel wat dossiers kunnen afvallen als ook de lijst bekend gemaakt wordt van domeinnaam extensies waartegen overheden bezwaar maken. Die lijst kan tot 250 extensies bevatten.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief