Nieuws - 9 juli 2012

.co.no nu toch beschikbaar

 

zonsopgang op Sint-Maarten

.co.no heeft na heel wat uitstel toch groen licht gekregen van een Noorse rechter. De domeinnaam extensie is vanaf nu beschikbaar.

 

De .co.no extensie die een second level domain dat niet door de officiële registry wordt uitgebaat, maar door een commercieel bedrijf. Die second level domains zijn controversieel. Het gaat om domeinnamen die geregistreerd worden. Vervolgens bieden slimme bedrijven hierop subdomeinen op aan. De officiële registries zijn hiermee meestal niet gelukkig.

 

Gevaar

De belangrijkste bewaren van registries tegen second level domains is dat ze weinig juridische en technische zekerheid bieden. De registries moeten een heel reeks van strenge commerciële, juridische en technische voorwaarden vervullen en gecontroleerd worden door ICANN. De second level domain operators worden helemaal niet gecontroleerd. Daarom kan niet gegarandeerd worden dat die partijen alles technisch wel op orde hebben. Bovendien zijn ze zeer kwetsbaar voor wijzigingen in reglementering van ICANN en de officiële registries.

 

Norid

Om die redenen verbood Norid, de registry voor .no domeinnamen, de lancering van de .co.no-domeinnaam extensie op de valreep. Prompt stapte CoDNS naar de rechter. Die rechter heeft nu geoordeeld dat er geen redenen zijn voor Norid om het initiatief van CoDNS te verbieden. Bovendien moet Norid de informatie op zijn website en de communicatie met zijn registrars wijzigen over de legaliteit van het initiatief.

 

GoLive

Op 4 juli werd dan het startschot gegeven voor de publieke beschikbaarheid van de .co.no domeinnaam. Aanvragers van een .co.no-domeinnaam tijdens de sunrise-periode krijgen hun domeinnaam toegewezen. CoDNS is alvast verheugd over de belangstelling die ze krijgen, naar aanleiding van de lancering.

 

Advies

Hoewel we .co.no domeinnamen kunnen aanbieden, adviseren we klanten die een .co.no wensen te registreren goed na te denken over de marketinginspanning die ze hiervoor doen. Het is niet ondenkbaar dat Norid of ICANN, in de toekomst zijn regels alsnog zal aanpassen, zodat de .co.no domeinnaam niet meer bruikbaar is.

 

 

Gerelateerde berichten


Tags : .no, .co.no

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief