Nieuws - 25 september 2012

Betere bescherming voor merknamen

new TLD

ICANN voert een URS in, een spoedprocedure tegen onrechtmatig geregistreerde domeinnamen.

 

Het nieuwe gTLD-programma van ICANN, waarbij iedereen een domeinnaam extensie kon aanvragen lokte bij houders van grote merknaamportefeuilles grote kritiek uit. Hun merknamen beschermen bij vele honderden domeinnaam extensies zou veel geld kosten.

 

Dispuut 

Om disputen rond domeinnamen af te handelen heeft ICANN al jaren de Uniform Dispute Resolution Procedure (UDRP). Die procedure is log en neemt vaak maanden in beslag. Bovendien is de kost om een dossier in te dienen duur, omdat er een afzondelijk dossier moet opgezet worden per partij die een inbreuk pleegt

 

Versnelde procedure

Nu introduceert ICANN onder druk van de merknaamhouders een versnelde procedure : Uniform Rapid Suspension system (URS). Hierbij kunnen domeinnamen binnen 2 weken stopgezet worden, als het gaat om een merknaam waar de registrant geen recht op heeft en de domeinnaam ter kwader trouw is geregistreerd.

 

Recht van antwoord

De procedure kost 300 USD. De domeinnaam wordt direct bevroren bij het indienen van de klacht, maar de website blijft actief. De domeinnaamhouder heeft daarna 2 weken de tijd om bezwaar te maken tegen de klacht. Daarna wordt de domeinnaam, als aan de strikte voorwaarden is voldaan, aan de klager overgedragen.

 

Alle extensies

URS moet geïmplementeerd worden voor alle nieuwe domeinnaam extensies, maar ICANN laat ook de deur open dat URS kan worden gebruikt door bestaande registries. De versnelde procedure zal na 1 jaar geëvalueerd worden.

 

Gerelateerde berichten


Tags : new gTLD, ICANN, URS, UDRP

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief