Nieuws

Gepubliceerd op vrijdag 25 januari 2013

Bescherming van merknamen - werk in uitvoering

Binnenkort start de introdutie van meer dan 1900 nieuwe domeinnaam extensies. Er is echter nog geen zekerheid voor merknaamhouders.

 

Begin 2012 trapte ICANN de grootste uitbreiding van het internet af. Het internet telt nu 349 domeinnaam extensies, zoals .be, .com en .eu. Met het new gTLD programma komen er vanaf de zomer van 2013 honderden nieuwe domeinnaam extensies bij. Voor onze regio zal dat .vlaanderen, .gent en .brussels zijn.

Merknaamhouders zijn ongerust. Om hun merknamen te beschermen tegen misbruiken moeten ze honderden of zelfs duizenden nieuwe domeinnamen registreren, zodat opportunisten en criminelen dit niet meer kunnen doen. Dat kost handen vol geld aan registraties en veel tijd om alles op te volgen.

Van de 1930 nieuwe domeinnaamextensies zouden er ruim 700 zijn waarmee het mogelijk is voor iedereen om een domeinnaam mee te registreren.

 

Trademark clearinghouse

Om aan de kritiek van de merknaamhouders tegemoet te komen werd het trademark clearinghouse in het leven geroepen. Dat is een organisatie die een centraal register bijhoudt van merknamen. Alle nieuwe domeinnaam extensies moeten verplicht gebruik maken van het Trademark Clearinghouse.

Het princiepe van het Trademark Clearinghouse, kortweg TMCH, is dat een merknaamhouder zijn merknamen aanmeldt bij het centrale register. Daar gebeurd een controle om te zien of de aanvraag geldig is.

Wil er iemand een domeinnaam registreren op basis van de merknaam, dan krijgt die eerst een waarschuwing te zien dat er rechten van derden geschonden worden met de registratie. Wil die toch doorgaan met de registratie, dan wordt de merknaamhouder verwittigd.

 

Stroman

Dit mechanisme moet een afschrikeffect hebben voor cybersquaters, maar het is verre van waterdicht. Daarom worden er nog steeds gesprekken gevoerd om de werking van het clearinghouse te optimaliseren.

Zo ligt er een voorstel op tafel, het stroman model, dat 3 extra aandachtspunten adresseert :

  • 30 dagen voor de start van de sunrise periode komt er een aankonding van de registry, zodat merknaamhouders tijdig op de hoogte zijn. De sunrise periode is 30 dagen lang.
  • Naast de exacte merknaam moet het mogelijk zijn om een gelimiteerd aantal (maximaal 50) varianten van de merknaam op te geven aan het clearinghouse.
  • Er zou een mogelijkheid komen om bijkomend 6 tot 12 maanden de merknamen te beschermen, na de originele "claims 1"-periode van 90 dagen. Dit zou gebeuren tegen een bijkomende lage kost.

 

Nog niet definitief

ICANN vraagt input aan de internet community over de werking van het TMCH. Iedereen kan zijn opmerkingen doorgeven tot 5 februari.

Tot nu toe zijn er 89 opmerkingen geformuleerd en de discussies laaien hoog op. De uitbaters van nieuwe domeinnaam extensies vrezen dat nieuwe procedures de kosten voor de uitbating van hun domeinnaam extensie nog verder zullen stijgen.

Merknaamhouders ijveren ervoor dat er een ban komt op domeinnamen die afgeleid zijn van merknamen.

 

Onzekerheid

Eén ding is zeker : hoe langer ICANN wacht met het doorhakken van knopen rond de bescherming van merknamen, hoe groter de onzekerheid en onrust wordt.

De bedoeling is om deze zomer de eerste nieuwe topleveldomains te introduceren. Als er dus niet snel actie komt, zal die doelstelling niet gehaald worden.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief