Nieuws

Gepubliceerd op dinsdag 12 maart 2013

Amazon zet kwaad bloed bij schrijvers

In een brief aan ICANN uit de Amerikaanse gilde van schrijvers zijn ongenoegen over Amazons aanvraag voor .book en .author.

 

Volgens de Authors Guild is de aanvraag van Amazon voor nieuwe domeinnaam extensies als .book en .author duidelijk anticompetitief. Volgens hen kan het niet dat een privé-bedrijf een generieke extensie als .book, .authors of .blog kan bemachtigen.

De protestbrief is gericht aan ICANN, maar de gilde maakt geen gebruik van de mogelijkheid om een bezwaar in te dienen. Een officieel bezwaar indienen tegen een aanvraag van een domeinnaam extensie kost duizenden dollars.

De gilde vraagt ICANN om het nieuwe gTLD programma te herbekijken of stop te zetten.

 

Nog meer protest

Ook de Amerikaanse boekenwinkel Barnes & Noble maakt protest tegen de aanvragen van Amazon. De online retailer heeft op de Amerikaanse markt al een aandeel van 60% van de online boekenverkopen en 25% van de fysieke boekenmarkt. Het toekennen van de domeinnaam extensies zou een bedreiging vormen voor Amazon's concurrentie en de vrijheid van meningsuiting.

Barnes & Noble wijst ICANN op de passages in zijn eigen handleiding voor de nieuwe domeinnaam extensies. Daarin staat dat ICANN's verantwoordelijkheid voor het introduceren van de nieuwe domeinnaam extensies is dat het de vrije concurrentie zou moeten promoten. Maar nu blijkt het tegendeel waar te zijn.

 

Google mengt zich

Verschillende overheden hadden al eerder hun bedenkingen over het toekennen van generieke, religieuze of geografische domeinnaam extensies aan bedrijven. Volgens sommige overheden zet dit de deur open naar (machts)misbruik.

In alle commotie heeft Google laten weten dat als hun aanvragen voor oa. .blog, .cloud en .web worden goedgekeurd, het mogelijk maken dat iedereen een domeinnaam met die extensies zal kunnen registreren.

 

Nog een jaar wachten

Tot 13 maart kunnen er bezwaren ingediend worden tegen de aanvragen voor nieuwe domeinnaam extensies. Daarna zou het een kwestie van slechts weken zijn, voor de eerste domeinnaam extensies goedgekeurd zouden worden.

Omdat er meer dan 1900 aanvragen voor domeinnaam extensies zijn, worden de aanvragen in verschillende fases van 500 aanvragen. Hierdoor kan het nog tot begin volgend jaar duren voor we .vlaanderen of .gent domeinnamen kunnen registreren.

 

 

 

Deel dit artikel

 

 

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief