Blog - 18 januari 2012

2012 - De internet metamorfose

evolutie van het internet

In 2012 zal het internet een belangrijke metamorfose ondergaan, de grootste sinds zijn ontstaan in de jaren 80. Hieronder worden de 3 belangrijkste wijzigingen uitgelegd.

 

Het internet kende de afgelopen 15 jaar een explosieve groei. Waar het wereldwijde netwerk in 1995 enkel werd gebruikt door techneuten, onderzoekers en een handvol bedrijven groeiden in vijf tijd de bomen tot te hemel voor heel wat internetbedrijven die via het internet nieuwe markten konden aanspreken en nieuwe diensten ontwikkelden.

Ondertussen kraakt het internet uit zijn voegen onder het snel toenemend aantal gebruikers en dringt een belangrijke upgrade zich op. 2012 wordt hierin een scharnierjaar. Hieronder worden de 3 belangrijkste wijzigingen uitgelegd.

 

Tekort een IP-adressen

Het tekort aan IP-adressen wordt dit jaar in de meeste werelddelen nijpend. In Azië is het tekort het nijpendst omdat de groei laat op gang kwam, maar nu een zeer sterke groei doormaakt. Ook voor Europa zullen deze zomer geen nieuwe IP adressen meer kunnen toegekend worden. Amerika zal nog enkele maanden langer IPv4 adressen kunnen uitdelen.

De overgang naar IPv6 zal dus echt dit jaar gaan gebeuren. Het grootste werk zal bij de telecom operatoren moeten gebeuren. Maar ook bedrijven zullen moeten narkijken of hun (oudere) netwerkinfrastructuur geschikt is voor IPv6.

Hoewel informatici al enkele jaren roepen dat IPv6 er aankomt zal 2012 de echte doorbraak zijn. Actueel is slechts 0,8% van de websites bereikbaar via IPv6. Dit zal de komende maanden snel stijgen. In de VS zullen op 30 september 2012 alle overheidsinstellingen overgeschakeld moeten zijn naar IPv6 voor hun publieke websites.

Nog dit : Voor wie niet overschakelt naar IPv6 zal het internet steeds kleiner worden. Vanuit een IPv6 adres kan er perfect gecommuniceerd worden met servers die op IPv4 werken, maar vanuit een IPv4 adres kan er niet een website bekeken worden die op IPv6 werkt. Er zullen dus steeds minder websites beschikbaar zijn voor wie niet overschakelt.

 

Uitbereiding van het aantal toplevel domeinen

Sinds 12 januari is het mogelijk voor bedrijven, organisaties, steden en regio’s om hun eigen toplevel domein aan te vragen bij ICANN. Dit is de grootste uitbreiding op het internet sinds het onstaan. In 1985 werden er 7 generieke internetexenties , waaronder .com, .net, .org domeinnamen, geïntroduceerd. Na de internetboom in 2000 besliste ICANN in 2001 om 7 extra internet extensies bij te creeren : .info werd de succesvolste. Ook .biz, .pro, .jobs, .coop, .areo, .mobi en .name werden toen mogelijk.

Nu zal de nieuwe uitbereiding mogelijk tot 4000 nieuwe generieke toplevel domeinen in het leven roepen. Hierbij zullen regio’s (.vlaanderen), steden (.gent), organisaties (.ngo) en bedrijven (.canon, .pepsi) hun eigen domeinnaam extensie kunnen uitbaten.

Hoewel er heel wat tegenstand is tegen de nieuwe domeinaam extensies, lijkt ICANN zijn plannen verder te willen zetten. Hierdoor zullen we in 2013 overspoeld worden door nieuwe mogelijkheden voor internet adressen.

 

Nieuwe beheerders van het internet

In het beheer van het internet speelt ICANN een belangrijke rol voor het maken van afspraken en opleggen van regels, zodat iedereen op het internet vlot kan blijven samenwerken. De operationele taken worden echter uitbesteed of gedelegeerd aan organisaties en commerciële bedrijven.

In 2012 verlopen er 2 van de belangrijkste contracten : voor het beheer van de root nameservers en voor het uitbaten van de .com domeinnamen. Beide zijn goed voor tientallen miljoenen dollars en de uitvoering heeft een enorme impact op de werking van het wereldwijde netwerk.

Verisign is sinds 1999 de uitbater van de .com domeinnaamextensie. Er zijn wereldwijd ongeveer 95 miljoen .com domeinnamen geregistreerd. Versign ligt onder vuur omdat het de afgelopen jaren de prijs voor een .com domeinnaam enkele malen verhoogde. Mogelijk zal een nieuwe uitbater vanaf november 2012 de prijzen stabiel houden of verlagen.

Het beheer van de root nameserver bestaat wereldwijd uit 13 server clusters, die dagelijks instaan voor miljarden opzoekingen van domeinnamen. Die worden beheerd door IANA, een Amerikaanse organisatie. Vanaf 1 april zou dit beheer kunnen overgaan naar een nieuwe organisatie.

 

Voorspellingen

Met het nieuwe jaar werden er traditioneel ook weer heel wat voorspellingen gedaan voor de komende maanden en jaren. Hieronder een samenvatting van de meest opmerkelijkste :

  • Spam sterft eindelijk uit.
  • Televisies worden het centrale punt als toegang tot internet toepassingen. Oa. Apple zou werken aan een internet televisie, maar ook Google heeft ambities in die richting.
  • Tablet computers vervangen stilaan laptops.
  • Betalen voor online content vindt algemeen zijn ingang.
  • Er komt een consolidatie in sociale netwerken.
  • “Wearable computers” komen er aan in de vorm van polshorloges.

 

 

Gerelateerde berichten


Tags : Internet, voorspellingen, iana, icann, IPv6, toplevel domeinen

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief