Nieuws - 9 november 2012

189 nieuwe extensies onder vuur

rechtszaak tegen ICANN

De alternatieve domeinuitbater Name.Space heeft ICANN aangeklaagd voor het schenden van zijn merknamen en anticompetitief gedrag.

 

Het bedrijf beschuldigt ICANN ervan dat het bewust uit het new gTLD programma is gehouden. Name.Space baat sinds 1996 een alternatief root systeem uit met 482 domeinnaamextensies, zoals .art, .food, .music en .sucks. Omdat er op de computer van de gebruiker een extra stukje software nodig is, kunnen de meeste internetgebruikers de websites onder die extensies niet zien.

 

189 extensies

De betwisting gaat over 189 extensies. Het bedrijf claimt dat die extensies geregistreerde merknamen zijn. De lijst van namen die onder dispuut liggen zijn oa. .art, .blog, .book, .casino, .design, .home, .inc, .movie, .shops en .sucks.

Enkele weken geleden spande het bedrijf Image Online een soortgelijke rechtszaak aan tegen ICANN, voor de .web domeinnaam extensie.

 

Eerste ronde

Bij de uitbreiding van het aantal generieke domeinnaam extensies in 2000, heeft Name.Space 118 domeinnaam extensies aangevraagd. Hiervoor betaalde het bedrijf 50.000 dollar. De aanvraag toen niet goedgekeurd, maar ook niet afgewezen.

Tijdens die eerste ronde werden er slechts 7 domeinnaam extensies goedgekeurd, waaronder .info, .biz, .museum en nog 4 anderen.

 

Anticompetitief

De klager noemt ICANN ook anticompetitief. In de plaats van de voorstellen geformuleerd in het jaar 2000, heeft ICANN nu een procedure opgezet die zo complex en duur is, waardoor het kleinere bedrijven en nieuwkomers automatisch uitsluit. De aanvraag van alle 118 orginele domeinnaamextensies zouden het bedrijf bijna 22 miljoen dollar kosten.

Name.Space vraagt aan de rechter om de toekenning van 189 aangevraagde extensies te blokkeren en om een schadevergoeding.

 

Gerelateerde berichten


Tags : ICANN, rechtszaak, new gTLD

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief