Hoe kies ik een goede domeinnaam?

 

Een domeinnaam is het unieke adres van je website en ligt aan de basis van professionele e-mailadressen. Daarom is het registreren van een goede domeinnaam een essentieel onderdeel van je online strategie.

Je domeinnaam is het eerste wat potentiële bezoekers zien in zoekmachines, op andere websites of op een visitekaartje. Een domeinnaam geeft met andere woorden de eerste indruk, nog vóór iemand je website bezocht heeft.

 

 

Technische beperkingen

Domeinnamen kennen een aantal technische beperkingen. Het maximum aantal karakters is 63. Bovendien zijn niet alle tekens mogelijk. Je kan alle letters van het alfabet gebruiken, aangevuld met cijfers of een koppelteken. Leestekens en spaties zijn niet mogelijk. Verder wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen hoofd- en kleine letters.

Hoewel letters met accenten of tekens uit een ander alfabet in veel domeinnaamextensies ondersteund worden, is dat niet altijd zo. Wanneer je een domeinnaam wil registreren met speciale letters, ga je best op voorhand na of die ondersteund worden.

Tip: Wanneer je een domeinnaam registreert met een accent of ander, speciaal teken, leg je best ook de variant zonder accenten vast. Zo creëer je een nog betere vindbaarheid.

 

 

Welke extensie moet ik kiezen?

Een domeinnaam bestaat uit twee onderdelen: de naam en de domeinnaamextensie. Intussen bestaan er meer dan 1.500 verschillende domeinnaamextensies. Hoewel er op een groot deel van die extensies geen beperkingen bestaan in hun gebruik, wijzen ze vaak op een specifiek doel.

Welke extensie

Zo zijn er generieke domeinnaamextensies, zoals .com of .net, die algemeen gebruikt worden. Nieuwe generieke domeinnaamextensies - denk maar aan .shop of .blog - duiden vaak al aan wat bezoekers kunnen verwachten van de website. Verder bestaan er geografische domeinnaamextensies die naar een land of bepaalde regio verwijzen. Voor België is .be, maar ook in .vlaanderen of .brussels kan een domeinnaam worden geregistreerd.

Het is dus belangrijk om de juiste domeinnaamextensie te kiezen. Potentiële bezoekers kunnen vaak al van de extensie afleiden of de website beschikbaar zal zijn in hun taal, een bepaalde dienst aanbiedt of van een lokale onderneming is.

 

 

Is de lengte van een domeinnaam belangrijk?

Een goede domeinnaam toont meteen aan waaraan een potentiële bezoeker zich kan verwachten. De leesbaarheid van een domeinnaam is daarom belangrijker dan de lengte ervan. Kies daarom voor een domeinnaam die bestaat uit duidelijke woorden en logisch is opgebouwd. Goede sleutelwoorden in een domeinnaam kunnen overigens een positieve impact hebben op je rangschikking in Google en andere zoekmachines.

Dat betekent niet dat de lengte van een domeinnaam geen factor meer is. Een ellelange opsomming van producten of diensten is gebruiksonvriendelijk en vaak maar voor een klein deeltje zichtbaar in de adresbalk. Kort gaat dus nog steeds boven lang.

Bovendien kan je creatief zijn bij de keuze van een domeinnaam door de extensie een onderdeel van de domeinnaam te laten worden. Voorbeelden daarvan zijn 'koopjeboek.online' of 'straksop.tv'.

 

 

Do's and don'ts

Doen

  • Kies voor een duidelijke en logische naam
  • Zorg ervoor dat mensen de domeinnaam gemakkelijk kunnen spellen en uitspreken
  • Ga voor een unieke domeinnaam
  • Leg de juiste extensie(s) vast, afgestemd op je product en doelpubliek
     

Niet doen

  • Vermijd (te veel) koppeltekens of cijfers
  • Gebruik bij voorkeur geen afkortingen of alternatieve schrijfwijzen (bv. 'One4All)
  • Voeg geen overbodige woorden toe (bv. 'the')
  • Bestaat de domeinnaam uit verschillende woorden, vermijd dan dat dezelfde letters elkaar opvolgen

 

 

Meerdere domeinnamen registreren

Domeinnamen zijn eenvoudig en goedkoop te registreren. Bedrijven leggen vaak tientallen domeinnamen vast om hun merk te beschermen. Proactief een domeinnaam registreren is immers goedkoper en minder ingewikkeld dan die achteraf te moeten claimen van iemand anders.

Daarom kan het een goed idee zijn om je handels- of productnaam vast te leggen in verschillende extensies. Bovendien kan je op die manier anticiperen op de uitbreiding van je aanbod of markten en landen waarin je zaken wil gaan doen.

Domeinnaam registreren

.  

Meer extensies registreren

Verhuis uw domeinnaam

Premium support

Premium

Support

Aantal klanten

5 485

Klanten

Domeinnamen in beheer

19 881

Domeinnamen in beheer

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief