Hoe kies ik een goede domeinnaam ?


Een domeinnaam is het unieke adres van je website en kan gebruikt worden als basis voor professionele e-mailadressen. Vandaar dat de keuze van een goede domeinnaam essentieel is in je internetstrategie.

Een goede domeinnaam kiezen is belangrijk. Je domeinnaam is het eerste wat potentiele bezoekers zien in zoekmachines, als link op andere websites of op visitekaartjes. Een websitebezoeker ziet je domeinnaam nog voor ze op je website zijn geweest. U geeft dus al een eerste indruk met een goede domeinnaam. Een domeinnaam moet dus aanspreken. En niet alleen voor mensen. Een domeinnaam kan ook belangrijk zijn voor zoekmachines.

 

Extensie

Een domeinnaam bestaat uit twee delen : de effectieve naam en de extensie. Bij het voorbeeld nomeo.be is de extensie ".be". de ".be" verwijst naar een website in België. De meeste landen en sommige geografische hebben een eigen internetextensie. Daarnaast bestaan er ook generieke extensies zoals .com. Deze verwijzen naar het gebruik. Bij .com gaat het om commerciele websites.

 

Technische beperkingen

Een domeinnaam kan tot 63 karakter tellen. Meestal kan je enkel de letters van het alfabet kiezen, aangevuld met alle cijfers en een koppelteken. Je kan geen leestekens of een ampersand gebruiken. Bij een domeinnaam wordt er geen rekening gehouden met kleine letters of hoofdletters.

 

Lange of korte domeinnaam

Een goede domeinnaam is best niet te lang en is makkelijk te onthouden. Vermijd best alles wat verwarring kan doen ontstaan in de schrijfwijze.
Het wordt echter steeds moeilijker om een goede korte domeinnaam te registreren. Wereldwijd zijn er intussen ongeveer 200 miljoen domeinnamen geregisteerd. Ook in het .be domein zijn er meer dan 1 miljoen geregisteerd.
Als vuistregel kan je stellen dat een domeinnaam best tussen 7 en 12 karakters telt.

 

Generieke domeinnaam of merknaam

De meeste bedrijven registreren meestal hun bedrijfsnaam als domeinnaam. Die domeinnaam doet dan dienst voor de bedrijfswebsite en voor de e-mailadressen van de medewerkers.
Een andere mogelijkheid is een domeinnaam waarin een woord uit uw activiteit zit verweven.
Je kan ook een nietszeggende, goedklinkende naam kiezen. Het belangrijkste nadeel is dat je die naam ook aan de wereld moet kenbaar maken.

 

Domeinnaam voor zoekmachines

Voor optimalisatie voor zoekmachines (SEO) hebben sleutelwoorden in een domeinnaam een zeer grote waarde. Websites die een sleutelwoord hebben in hun domeinnaam hebben zullen zeer waarschijnlijk hoog scoren als er op dat sleutelwoord gezocht wordt.

 

Tips voor een goede domeinnaam

 • Gebruik korte naam.
 • Gebruik een naam die makkelijk te spellen is.
 • Gebruik naam die makkelijk uit te spreken is over de telefoon.
 • Kies een domeinnaam die uniek is.
 • Gebruik echte woorden die in het woordenboek staan.
 • Gebruik een gepast domeinnaamextensie, afgestemd op de markten waar je actief bent.
 • Kies een domeinnaam waarvan alle extensies beschikbaar zijn vanalle gebieden waarin je actief bent.

 

Dit doe je best niet

 • Gebruik geen domeinnamen die sterk gelijken op een andere domeinnaam (of verwarrend kunnen zijn).
 • Gebruik geen koppeltekens, dit is verwarrend.
 • Gebruik geen cijfers.
 • Gebruik geen afkortingen.
 • Gebruik geen alternatieve schijfwijzen.
 • Gebruik geen "hippe" schrijfwijzen (bijv. 4u)
 • Gebruik geen overbodige, nietszeggende woorden in de domeinnaam (bijv. bvba, the, company).
 • Gebruik geen merknamen die eigendom zijn van een ander bedrijf.
 • Als je meer dan 1 woord gebruik, vermijd dan dubbele letters van de aansluitende woorden.

 

Internationale domeinnamen - IDN

Sinds enkele jaren is het bij sommige domeinnaam extensies mogelijk om IDN domeinnamen te registreren die Cyrillische, Arabische, Japanse en Chinese lettertekens te gebruiken. Ook wordt het hierdoor mogelijk om letters met accenten te gebruiken. De meeste moderne browsers ondersteunen intussen IDN.

 

Meer dan één domeinnaam registreren ?

Domeinnamen zijn goedkoop en makkelijk te registreren. Daarom registreren bedrijven vaak meer dan één domeinnaam. Het is immers makkelijker en goedkoper om een domeinnaam te registreren dan die achteraf terug te recuperen als die door iemand anders is geregistreerd.
Het is dus een goed idee om huidige productnamen te registreren of domeinnamen van activiteiten waar u in de toekomst in actief zal zijn. Ook domeinnamen registreren voor alle landen waar u zaken doet, vandaag en in de toekomst, is nuttig.

Diensten

Tools

Over Nomeo

Domeinnaam kopen

.be domeinnaam, .nl domeinnaam, .eu domeinnaam, .com domeinnaam, Europese domeinnamen, Amerikaanse domeinnamen, generieke domeinnamen

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief