Wat is een domeinnaam?

Wat is een domeinnaam ?

Een domeinnaam is jouw unieke adres op het internet. Wanneer je een domeinnaam registreert, claim je een stukje op het internet waarover je de volledige controle hebt.

Je kan een domeinnaam gebruiken voor een website en als basis voor professionele e-mailadressen.

 

 

Waarom domeinnamen?

Het internet is een groot netwerk van computers die met elkaar communiceren. Daarvoor heeft elke computer een eigen, uniek adres: een IP-adres.

Een IP-adres is een numeriek adres dat bestaat uit 4 groepen van getallen tussen 0 en 255. Omdat het aantal unieke IP-adressen in die vorm (IPv4) uitgeput geraakt, werd een nieuwe versie ontwikkeld. Die heet IPv6 en bestaat uit 8 groepen.

IP-adressen zijn moeilijk om te onthouden. Daarom worden domeinnamen gebruikt. Ze maskeren de complexiteit van een IP-adres en worden gebruikt om te verwijzen naar het IP-adres van bijvoorbeeld een website of mailserver.

 

 

De opbouw van een domeinnaam

Een domeinnaam is opgebouwd uit verschillende delen, telkens gescheiden door een punt.

Achteraan staat de domeinnaamextensie - ook 'top level domain' of 'TLD' genoemd. Er bestaan intussen meer dan 1.500 unieke domeinnaamextensies. Hoewel de meeste extensies voor allerlei doeleinden kunnen worden gebruikt, duiden ze vaak een specifiek gebruik aan. Zo wijst .com op een commercieel gebruik, terwijl .org voor non-profitorganisaties is. Ook elk land heeft een eigen domeinnaamextensie.

Het stukje vóór de extensie wordt het 'second level domain' genoemd en kan je zelf kiezen. Zo kan je dus je eigen naam of die van je bedrijf registreren. Dat stuk is weliswaar onderworpen aan enkele technische beperkingen. Ontdek hier waarop je moet letten bij het registreren van een domeinnaam.

 

Opbouw van een domeinnaam

 

En de www?

Een webadres begint meestal met 'www.', maar is geen onderdeel van een domeinnaam. Je website is doorgaans ook bereikbaar zonder www. voor de domeinnaam te typen.

Op basis van een domeinnaam kan je zelf extra adressen creëren voor een bepaalde toepassing, e-shop of klantenportaal. Dat wordt een subdomein genoemd en komt altijd voor de domeinnaam te staan.

Domeinnaam registreren

.  

Meer extensies registreren

Verhuis uw domeinnaam

Premium support

Premium

Support

Aantal klanten

5 478

Klanten

Domeinnamen in beheer

19 862

Domeinnamen in beheer

Diensten

Tools

Over Nomeo

ISOIEC 27001

Partners

Nomeo is DNS.be agent Nomeo is SIDN Deelnemer Nomeo is EURid Agent ascio cloudstar Microsoft Partner Nomeo is FEWEB-lid
Overschrijving   Bancontact   Visa   American Express   Mastercard   PayPal   Sofort   IDeal

Sitemap - Algemene voorwaarden - Privacy - 2012-2018 © Nomeo bvba - Nomeo Internationaal : Nederland
Alle aangeduide prijzen zijn 21% BTW exclusief