Nieuws

CNAMES op de domeinnaam root nu mogelijk

17-07-2014 - CNAME-records kennen verschillende beperkingen. Om die op te heffen, introduceert nomeo ANAME-records. ANAME-records zijn mogelijk op de root en zijn veel performanter.

Google, Microsoft, Heroku en andere clouddiensten maken gebruik van CNAME-records, waarmee gebruikers hun domeinnaam kunnen koppelen aan die clouddienst.

Handig, want daardoor moeten klanten de instellingen van hun domeinnaam niet aanpassen, telkens wanneer hun clouddienst verplaatst wordt naar een ander IP-adres, server of datacenter.

Beperkingen van CNAME-records

CNAME-records kennen vandaag echter verschillende beperkingen. Volgens de RFC-specificaties is het niet mogelijk om een CNAME-record aan te maken op het root-record van een domeinnaam. Een CNAME-record mag alleen bestaan, wanneer er nog geen andere records zijn voor de hostnaam.

Daarnaast zijn CNAME-records ook trager. Dat komt omdat er telkens twee opzoekingen moeten gebeuren in de nameservers.

Wij hebben een nieuwe manier gevonden om rond die beperking te werken: ANAME-records.

ANAME-record

Een ANAME-record werkt op dezelfde manier als het CNAME-record. Je kan er een hostnaam mee laten verwijzen naar een andere, zoals www.jouwdomeinnaam.be naar ghs.google.com.

Op de achtergrond wordt het CNAME-record automatisch omgezet in één of meerdere A-records (IPv4) of AAAA-records (IPv6). De informatie van die records wordt iedere tien minuten automatisch bijgewerkt, zodat de instellingen up-to-date blijven.

De A- en AAAA-records volgen de TTL van de domeinnaam.

Eenvoudig instellen

Wil je de nieuwe functionaliteit gebruiken op jouw domeinnaam? Dat doe je door bij het instellen van een CNAME-record het vinkje aan te passen naar een ANAME-record. Al de rest gaat vanzelf.

Op die manier kan je een CNAME-record aanmaken op de root van een domennaam. Voor CNAME-records op andere hostnamen, kan je zelf kiezen of je automatische omzetting wil van het record.

De nieuwe functie is gratis beschikbaar voor alle nomeo-klanten.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X